Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Juraj Gracin

K spoznavanju privida i zbilje

  • Nakladnik: Profil
  • 03/2009.
  • 224 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789531210416
  • Cijena: 21.10 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Svijet je smjesa šarolikih zbivanja, naslaga raznih fizičkih i duhovnih nakupina - prve se gomilaju u prostoru, druge u vremenu. Sve to čini historiju u kojoj svaka generacija ima svoju postaju određene vanjske i unutarnje konfiguracije. Sve su postaje u nizu međusobno povezane određenim ponavljanjima, općim mjestima ponašanja, situacijama, „neurastenijama savjesti"... 

Ono što se vidi optička je varka, sve je relativno, a indiferentnost je stalna, svevremenska. Strah kao oruđe politike razara i pjesničke slike, ljudi pak bježe u masovne kompenzacije, u ludistički zaborav koji se utapa u „masovno ludilo političkog mitinga". Iza toga se krije na minimum svedeno ljudsko dostojanstvo, unatoč od Seneke dalje osobito često ponavljanoj frazi o tome da je čovjek čovjeku svetinja. ispod „tanke koprene fikcije", što nas odvaja od bića, krije se intimna ljudskost, tjelesna i duhovna, nedostupna i potisnuta vanjskim gestama i zbivanjima. Svi zanosi pa tako i zanosi 20. stoljeća -„ditirampski", traže točnu dijagnozu koju je moguće utvrditi tek dijakronijskim uvidom. Konačna spoznaja da „iz nas telefonira još uvijek gorila!" ne može se sakriti kulisama napretka.

Zadranin rodom, dr. sc. Juraj Gracin sveučilišni je profesor u miru. Utemeljitelj zadarskog poslijediplomskog znanstvenog studija književnosti; po zvanju talijanist i kroatist, a uz to i svestrani glazbeni djelatnik, autor je nekoliko hrvatskih i talijanskih stručnih knjiga te oko šest stotina raznorodnih članaka i recenzija. Prevodi s talijanskog na hrvatski i s hrvatskog na talijanski jezik.

U ovoj su knjizi probrani njegovi članci koji se dotiču hrvatske književnosti, talijanske književnosti te njihova suodnosa. Drugi je dio knjige posvećen razmišljanjima o društvu.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –