Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel

Glavni junak - tinejdžer! : Antologija hrvatske proze za mlade 1991. - 2008.

  • Nakladnik: Knjiga u centru
  • Urednik: (priređivači) : Ana Ðokić, Ratko Bjelčić
  • 03/2009.
  • 250 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789537514204
  • Cijena: 22.43 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Kao i svaki izbor djela u svakoj antologiji, hrestomatiji ili zborniku, tako je i izbor uvrštenih pisaca i njihovih romana i u "Antologiji hrvatske proze za mlade" - subjektivan. Osnovni kriterij za uvrštavanje pojedinog djela bio je da je glavni junak, barem u jednom trenutku u romanu - tinejdžer. Sljedeći kriterij bio je kvaliteta teksta. Nakon toga, izbor je proširen i na ona djela koja daju širu sliku o tome što se sve, kada je riječ o mladima, u Hrvatskoj pisalo u protekle trideset dvije godine.

Svoj izbor su priređivači ograničili i (uz par iznimaka) usmjerili isključivo na prozu tzv. urbane provenijencije. Namjera priređivača bila je da, uz gore nabrojana ograničenja, buket izabranog cvijeća bude što šarolikiji, s posebnim naglaskom na različitosti autorskih izričaja te da na taj način čitatelji "Antologije" steknu što širi pregled hrvatske književnost u kojoj je glavni junak - tinejdžer.

"Antologija hrvatske proze za mlade" sastoji se od dva sveska koji se mogu čitati skupa, ali i potpuno autonomno. Prvim sveskom obuhvaćena su djela prvi put objavljena u periodu od 1976. do 1990. godine. U to vrijeme neki od uvrštenih autora već su bili književno priznati i poznati (Hrvoje Hitrec, Nada Iveljić, Dubravko Jelačić Bužimski, Tito Bilopavlović, Zlatko Krilić, Predrag Raos, Pajo Kanižaj, Zvonimir Balog), dok su drugi tek započinjali svoj književni uspon (Goran Tribuson, Miro Gavran).

"Antologija" započinje ulomkom iz romana "Smogovci" Hrvoja Hitreca (prvi put objavljenom 1976. godine), koji priređivači smatraju prekretnicom u literarnom izričaju kada je u pitanju književnosti za mlade/o mladima te prvim modernim hrvatskim romanom za tinejdžersku i onu malo stariju publiku.

U drugom svesku uvrštena su djela nastala nakon 1991. godine i, uz iznimku već ranije afirmiranih književnika (Višnja Stahuljak, Jadranko Bitenc, Sanja Pilić), okupljeni autori koji su se počeli ozbiljnije baviti književnošću nakon spomenute godine (Branka Primorac, Hrvoje Kovačević, Sanja Lovrenčić, Darko Macan, Zoran Pongrašić, Milica Lukšić, Silvija Šesto Stipaničić, Tomislav Zagoda, Maja Brajko-Livaković, Nada Mihelčić, Zvonko Todorovski, Želimir Hercigonja). 

Uz uvrštavanje ulomaka iz odabranih romana i zbirki priča, uz biografiju svakog autora i bibliografiju njegovih djela u kojima je glavni junak - tinejdžer, nalazi se i Razgovor s autorom, u kojem su na ista pitanja autori davali sasvim različite odgovore. Ovaj dodatak
Iznimno je vrijedan prilog promišljanju književnosti, ne samo one za mlade, već literature i pisanja općenito.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –