Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Assia Djebar

Sultanija u sjeni

  • Nakladnik: Novela media
  • Prijevod: Vesna Cvitaš
  • 10/2009.
  • 196 str., meki uvez
  • ISBN 9789533050188
  • Cijena: 15.79 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Dvije žene: Hajila i Isma.

Koja li će od njih dvije iz sjene postati sultanijom, a koja će se kao sultanija zore raspršiti u prijepodnevnu sjenu?

Klizeći između prvog i trećeg lica jednine u pripovjednoj strukturi romana "Sultanija u sjeni", Isma isprepliće priču o sebi, svojemu bračnom životu i o Hajili, drugoj ženi svoga bivšeg supruga koju mu, sukladno tradiciji, sama pronalazi.

One su potpuno različite: Isma je intelektualka, emancipirana žena koja živi na Zapadu, Hajila djevojka iz siromašne obitelji, udana protiv svoje volje - djevojka koja jedino životno zadovoljstvo pronalazi u bjegovima u grad dok je suprug na poslu, a djeca u školi.

Lutajući gradskim ulicama, ona skida veo i izlaže se pogledima, iskazujući time tihu pobunu protiv ustaljenih vrijednosti patrijarhata.
 
Isma će, poput Šeherezadine sestre koja je spašava od smrti u haremu, pomoći Hajili da pronađe vlastiti glas i jezik, uobličujući tako i sjećanje na svoj životni put.

"Sultanija u sjeni" snažna je priča o sudbini alžirskih žena, o društvu u kojemu su žene žrtve muških zakona, ali i vlastitih obračuna nametnutih običajima.

***

Assia Djebar rođena je 1936. u alžirskom gradu Cherchell. Među brojnim nagradama za svoja djela, 2000. godine osvojila je Mirovnu nagradu njemačkih nakladnika, 1996. nagradu Neustadt za doprinos svjetskoj književnosti zbog pronicljivog poništavanja granica između kulture, jezika i povijesti u svojim pjesničkim i proznim djelima, a 1997. nagrađena je Nagradom Yourcenar. Autorica je i nekoliko zapaženih filmova. Piše na francuskom, a njezina su djela prevedena na brojne svjetske jezike.

Roman "Sultanija u sjeni" drugi je dio nedovršene alžirske tetralogije uz još dva romana: "L’amour, la fantasia" i "Beskrajan je zatvor". Autorica je romana "La Soif", "Les Impatients", "Les Enfants", F"emmes d'Alger dans leur appartement", "Loin de Médine", "Le blanc de l'Algérie", "La femme sans sépulture" i "La disparition de la langue française". 2005. godine primljena je u Francusku Akademiju kao prva frankofona spisateljica arapskoga podrijetla.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –