Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Elizabeth Lightfoot

Michelle Obama : Prva dama nade

  • Nakladnik: Profil
  • Prijevod: Suzana Szabo
  • 10/2009.
  • 214 str., meki uvez
  • ISBN 9789537701352
  • Cijena: 13.14 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Knjiga "Prva dama nade" Elizabeth Lightfoot donosi intimnu priču o životnom putu jedne od najutjecajnijih prvih dama u povijesti SAD-a - Michelle Obame.

Osim što je „prva crna prva dama“ Bijele kuće koju mnogi zbog njezine mladosti i elegancije često uspoređuju s Jackie Kennedy a mediji i modni stručnjaci svrstavaju među najbolje odjevene žene na svijetu, Michelle Obama je osoba koju karakterizira i izniman spoj duha i intelekta, umijeće komuniciranja te karizmatični javni nastupi.
Za Michelle je obitelj na prvom mjestu i priznaje da nije bila oduševljena kada se njezin suprug odlučio za utrku za Bijelu kuću jer je prije svega željela očuvati njihov obiteljski život. Njegovu kandidaturu ipak je prihvatila, ali uz određene uvjete: da njihove kćeri Malia i Sasha barem jednom tjedno vide svoga oca, i da on prestane pušiti.

Osim što iznosi njezinu intimnu životnu priču, u knjizi "Prva dama nade" dugogodišnja novinarka Associated Pressa Elizabeth Lightfoot prikazuje Michelle Obamu kao jedan od važnih stupova kampanje svojeg supruga, čiji su javni nastupi i intervjui u kojima je isticala da će njezin suprug biti „izvrstan predsjednik” umnogome pridonijeli njegovu izboru za predsjednika.

Koliko ste puta čuli da se prva dama žali kako njezin muž ujutro ima zadah iz usta? Da zaboravlja pokupiti čarape? Da može natjecati za predsjednika jedino ako prestane pušiti? Koliko ste puta čuli potencijalnoga budućeg predsjednika da se smije takvim komentarima svoje supruge i da samokritičnim humorom otvoreno priznaje svoje nedostatke?

Ne samo da već godinama američki predsjednik nije imao tako mladu obitelj već su Obamini naglavačke okrenuli neke postupke koje očekujemo od predsjedničke obitelji. Unatoč svemu, njihov je brak i vrlo stvaran i vrlo moderan. Kad Barack predstavlja Michelle, naziva je „moja stijena” zato što ga, kaže, drži čvrsto na zemlji. S druge strane, Michelle je još prije Obamina izbora za predsjednika ustvrdila da će njezin suprug biti izvrstan predsjednik jer je „u stanju obuzdati jaku ženu“.

Michelle Obama rođena je u skromnoj obitelji a odrasla je u South Sideu, jednom od najsiromašnijih dijelova Chicaga i usprkos svemu tome, 1981. godine uspjela se upisati na ugledno američko sveučilište Princeton. Nakon završenog Princetona upisala je pravo na Harvardu te postala odvjetnica u uglednoj odvjetničkoj tvrtki Sidley & Austin (poslije Sidley Austin) u Chicagu gdje je 1988. g. upoznala svojeg budućeg supruga Baracka Obamu. U početku ga je odbijala, sve dok je Obama jedne večeri nije odveo na film Spikea Leeja.

Vjenčali su se 1992. i dobili dvije kćeri; Malia Ann rodila se 1999., a Natasha (Sasha) 2001. g. Ubrzo nakon vjenčanja Michelle je napustila privatni sektor i zaposlila se u Gradskoj vijećnici Chicaga, a zatim u bolnicama Čikaškog sveučilišta na mjestu potpredsjednice za odnose s javnošću. Tu je i dočekala pobjedu svojeg supruga na predsjedničkim izborima 2008. g.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –