Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Douglas Thompson

Clint Eastwood : Čovjek od milijun dolara : biografija najveće zvijezde svih vremena

  • Nakladnik: Profil
  • Prijevod: Tomislav Balenović
  • 11/2009.
  • 256 str., meki uvez s klapnama
  • ISBN 9789537701611
  • Cijena: 21.10 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Već više od četrdeset godina Clint Eastwood dominira Hollywoodom a njegovi su mu uspjesi, kako ispred tako i iza kamera, zajamčili mjesto u holivudskom panteonu - uz Marlona Branda, Johna Waynea i Roberta De Nira. Knjiga Douglasa Thompsona otkriva što se krije iza mita o najvećoj filmskoj zvijezdi svih vremena a jedinstvena je po tome što je to jedina knjiga o Clintu Eastwoodu pisana uz suradnju samoga glumca.


Clint Eastwood rođen je 1930. g. i odrastao je u radničkoj obitelji. Prvu veliku ulogu dobio je 1959. g., u TV-serijalu Rawhide, a angažmani u vesternima niskobudžetne produkcije Sergija Leonea šezdesetih godina donijeli su mu svjetsku slavu. Godine 1971 glumom u Prljavom Harryju, počeo je i njegov pravi holivudski uspon, koji se nastavlja do njegovih Oscarom nominiranih i nagrađivanih redateljskih radova (Nepomirljivi, Mistična rijeka, Djevojka od milijun dolara, Pisma s Iwo Jime...).

Clint Eastwood bio je deset puta nominiran za nagradu Oscar: po četiri puta za najbolju režiju i najbolji film te dva puta za najboljega glavnoga glumca. Dva su mu filma donijela pobjedu {Nepomirljivi i Djevojka od milijun dolara) osvojivši ukupno četiri Oscara, oba puta za najbolju režiju i najbolji film. Ostale nominacije zaradio je za Mističnu rijeku i Pisma s lwo Jime.

Iako je dvaput bio nominiran za Oscar za najboljega glavnoga glumca (Nepomirljivi i Djevojka od milijun dolara), dosad ga nije osvojio. Ipak, uz Warrena Beattvja, Eastwood je jedini glumac koji je dvaput nominiran za Oscar za najboljega glavnoga glumca i najbolju režiju a, uz Miloša Formana i Francisa Forda Coppolu, jedan je od trojice živućih redatelja koji su režirali dva filma dobitnika Oscara za najbolji film.

Petero holivudskih glumaca osvojili su Oscar glumeći u filmovima koje je režirao Clint Eastwood: Sean Penn (Mistična rijeka) i Hilary Swank (Djevojka od milijun dolara) za najbolje glavne uloge, a Gene Hackman (Nepomirljivi), Tim Robbins (Mistična rijeka) i Morgan Freeman (Djevojka od milijun dolara) za najbolje sporedne uloge.


Važnije nagrade:

Oscar

Najbolji redatelj: Nepomirljivi (1992.), Djevojka od milijun dolara (2004.)
Najbolji film: Nepomirljivi (1992.), Djevojka od milijun dolara (2004.)
Nagrada za životno djelo (1995.)


Zlatni globus

Najbolji redatelj: Bird (1989,), Nepomirljivi (1993.; Djevojka od milijun dolara (2005.)
Najbolji film na stranom jeziku: Pisma s lwo Jime (2007.)

 
Nagrada BAFTA
Nagrada za životno djelo (2006.)

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –