Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Žarko Domljan

Visoko podignimo zastavu : Hrvatska - od negacije do priznanja

  • Nakladnik: Profil
  • 03/2010.
  • 653 str., tvrdi uvez s ovitkom
  • ISBN 9789533190150
  • Cijena: 33.05 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Od uspostave hrvatske samostalnosti pa sve do današnjih dana napisano je mnogo knjiga različitih autora, ponekad i potpuno različitih svjetonazorskih gledišta, u kojima su zabilježeni i opisani događaji iz turbulentnih dana 1990. i 1991. godine, kada je Hrvatska prolazila najteže razdoblje svoje novije povijesti.

No, do knjige "Visoko podignimo zastavu : Hrvatska od negacije do priznanja" Žarka Domljana, predsjednika prvog saziva Hrvatskog sabora (1990. - 1992.), ni jedan autor nije se detaljnije osvrnuo na ono što se u to vrijeme događalo u središnjoj ustanovi hrvatskoga političkog života - Hrvatskom saboru.

Upravo ti događaji, kojima valja pridodati i brojne susrete te razgovore sa stranim parlamentarcima i političarima iz kojih se može iščitati cijela jedna povijest odnosa svijeta prema Hrvatskoj, čine okosnicu Domljanova pripovijedanja.

Kao autentičan svjedok povijesti Domljan na vrlo živ i neposredan način opisuje sva bitna događanja od početka višestranačja u Hrvatskoj, preko konstitutivne sjednice Hrvatskog sabora 30. svibnja 1990., proglašenja „božičnog" Ustava, referenduma o samostalnosti u svibnju 1991. godine, osnivanja Vlade demokratskog jedinstva, agresije JNA na Hrvatsku, raskida svih državno-pravnih veza s Jugoslavijom, razaranja i pada Vukovara te opsade Dubrovnika sve do konačnog međunarodnog priznanja Hrvatske 15. siječnja 1992. i „oproštajne" sjednice 26. srpnja 1992.

Njegovo stilski vrlo dotjerano pripovijedanje slijedi i mnoštvo zanimljivih osobnih refleksija, komentara i sjećanja u kojima često evocira događaje iz prošlosti, a neka od njih, kao primjerice ona iz 1971. i ona iz 1984. godine, kada je nakon afere što ju je izazvao prvi svezak Hrvatskog biografskog leksikona kažnjen dvogodišnjim političkim progonom, čine zasebne cjeline u ovoj knjizi.

U svakom slučaju, sjećanja Žarka Domljana iznesena u knjizi "Visoko podignimo zastavu" jedinstvena su već po samoj činjenici da predstavljaju povijest najranijih dana hrvatske državnosti pisanu iz pera jednog visokog dužnosnika toga vremena - predsjednika Hrvatskog sabora.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –