Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Vladimir Nabokov

Dvadeset veličanstvenih pripovjedaka Vladimira Nabokova

  • Nakladnik: SysPrint
  • Prijevod: Igor Buljan ... (et al.)
  • 05/2010.
  • 259 str., meki uvez
  • ISBN 9789532322767
  • Cijena: 15.93 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Kozmopolitski ruski emigrant, erudit, profesor književnosti, prevoditelj, učitelj tenisa i skupljač leptira Vladimir Nabokov (1899-1977) jedan je od najcjenjenijih književnika 20. stoljeća. Najpoznatiji po romanima (Lolita, Dar, Blijeda vatra...), napisao je i stotine poema, desetke pripovjedaka, drama, književnih kritika i eseja.

Kombinirajući utjecaje klasične ruske i moderne europske književnosti - nadasve Puškina, Cehova, Prousta i Joycea - stvorio je samosvojan, izvanvremenski književni kontinent koji počiva na jedinstvenu iluzionističkom umijeću. Za razliku od romana, Nabokovljeve su kraće proze dosad bile gotovo posve nepoznate hrvatskom čitateljstvu.

Zbirka "Dvadeset veličanstvenih pripovjedaka Vladimira Nabokova" izbor je iz njegova pripovjedačkog opusa i pruža uvid u majstorove razvojne etape: od mladalačkih strasti i političke obojenosti do visoko estetizirane i hermetične proze, od anegdote i dosjetke do vrtoglavih spirala, psiholoških i metanarativnih poniranja.

Pred čitateljem se rastvara širok spektar motiva i ugođaja: tragični gubici, neprolazno žaljenje, klaustrofobične drame iz svakodnevice, iskoraci u snolike i natprirodne krajobraze, poruga ljudskim zabludama i gluposti, zgražanje nad hladnoćom i okrutnošću.

Pripovijetke u njihovoj heterogenosti objedinjuje tematika egzila te dijalektika umjetničkih oaza i brutalne zbilje, ali i virtuoznost izvedbe: nenadmašno minijaturističko umijeće, sposobnost stvaranja živopisnih, fino iznijansiranih svjetova u samo nekoliko poteza. Ujedno, u svakom se segmentu teksta može razabrati Nabokovljeva alkemijska vještina, koja jezik pretvara u prostor fascinacije i ushićenja.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –