Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Kornelija Benyovsky Šoštarić

Zeleni kvadrat : Zdravlje iz organskog vrta

  • Nakladnik: Profil
  • 07/2010.
  • 320 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789533190839
  • Cijena: 33.05 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Vrtlarstvo kao životni stil izbor je popularne tv-vrtlarice Kornelije Benyovsky Šoštarić, koja svoje bogato iskustvo napokon predstavlja u knjizi.

Život i rad u vrtu, od pripreme terena, preko oplemenjivanja tla, izbora kultura i sadnica, do njege bilja i berbe zdravih plodova, Kornelija Benyovsky Šoštarić prikazala je zanimljivim i inspirativnim tekstom. Nastala je knjiga o načinu života u obilju plodova kojima priroda velikodušno rađa kada se poštuju njezine zakonitosti.

Kako u predgovoru kaže sama autorica: „Na stranicama koje slijede ne očekujte upute o napornom radu i pretjeranom kopanju, već o vrtlarstvu za zaposlene ljude poput mene, koji za vrt imaju vremena tek vikendom. Ne očekujte niti savršeno uredan vrt, već razbujalu prirodu u kojoj rastu mnoge korisne biljke. Ipak, očekujte i svojevrsnu odgovornost, pa čak bih se usudila reći i poziv da se usprotivite konvencionalnoj poljoprivredi i velikim korporacijama koje upravljaju industrijom umjetnih gnojiva, pesticida i GM sjemena. Oni naš planet vode prema onečišćenju i gladi.

A moj je san da jednoga dana vrtlari svijeta preuzmu odgovornost oporavka našeg planeta i postanu, svatko na svom zelenom kvadratu, tiha zelena vojska koju nitko ne može zaustaviti.“

Knjigu je recenzirao dr. sc. Darko Znaor, koji primjećuje kako je knjiga Kornelije Benyovsky pisana iz srca i zrači optimizom: “Na jednostavan način (ali uvijek stručno utemeljeno) obraća se svima onima koji žele krenuti stopama autorice i sami pokušati zasnovati i obrađivati vlastiti ekovrt.

Uz kratka uvodna, teoretska obrazloženja pojedinih aspekata vrtlarstva, knjiga kroz niz praktičnih savjeta i postupaka prikazuje kako vrtlariti na ekološki način u obiteljskim vrtovima. Premda prvenstveno namijenjena početnicima, iz nje puno toga mogu naučiti i napredniji vrtlari.”

Uz krilaticu "Svatko može biti vrtlar", knjiga "Zeleni kvadrat" zorno pokazuje kako zelenim oazama biološke raznolikosti možemo oplemeniti i svoj okoliš i vlastite živote.

Kornelija Benyovsky Šoštarić rođena je u Zagrebu 1969., gdje i danas živi. Nakon studija na Agronomskom fakultetu stekla je zvanje inženjerke vrtlarstva i oblikovanja pejzaža. Iako iza sebe ima niz projekata iz područja oblikovanja vrtova, najveći dio radnog vijeka provela je kao novinarka i urednica na Hrvatskoj radioteleviziji. Publika je uglavnom prepoznaje po popularnoj televizijskoj emisiji Vrtlarica koja promovira organsko vrtlarstvo kao dio kulture življenja.

Autorica je i nekoliko knjiga iz tog područja, od kojih je najpoznatija "Zeleni kvadrat, zdravlje iz organskog vrta" Ovaj bestseler kultno je djelo koje je, prema tvrdnjama mnogih, iz temelja promijenio klasičan konvencionalan način vrtlarstva u Hrvatskoj, ali i u susjednim zemljama.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –