Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Ivanka Biluš Božica Brkan

Palačinke slane i slatke : Mala škola kuhanja

  • Nakladnik: Alfa
  • 12/2009.
  • 53 str., meki uvez
  • ISBN 9789532972047
  • Cijena: 4.65 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Palačinkarnice širom svijeta, odnosno restorani specijalizirani samo za slane i slatke palačinke, izvorno pridošle iz Velike Britanije, uz ponudu različitih nadjeva palačinke su učinile i popularnom brzom hranom, a katkad doslovce i jeftinim jelom s ceste. Od davnina su one i jedno i drugo, srodne omletima i sličnim brzim i ukusnim jelima, pogodne za zajutrak ili međuobrok.

Danas palačinke predstavljaju omiljene slastice, ali i deserte koji podsjećaju na domaću kuhinju. Mogu se pripremiti „na brzinu", kad dijete ogladni ili kad se ukućane želi udobrovoljiti kućnom toplinom.

Otkad je priprema hrane postala brža no ikad, palačinka je postala i delikatesa, a kako su se obroci učestalili i smanjili, nerijetko je i samostalan obrok, bila slana ili slatka. U Sjevernoj Americi, posebice Kanadi, tradicionalna je palačinka s javorovim sirupom. U Rusiji deblja i manja od tamnoga brašna, blini, preporučuje se s malo vrhnja i kavijara. U Bosni i Hercegovini pripremaju uljevuše, s češnjakom poput glasovitih pita.

A u Slavoniji nema palačinke do one s domaćim pekmezom od šljiva, dok ih u Zagorju, Moslavini i bliskim regijama sjeverozapadne Hrvatske, možda po uzoru na glasovite štrukle, nadjenu sirom i zapeku u vrhnju nazivajući ih - hrvatskim palačinkama.

U ovoj knjižici pronaći ćete dvadesetak raznovrsnih recepata za pripremu palačinki. Podjednako namijenjena i početnicima i majstorima: početnike će voditi korak po korak, a majstore potaknuti na vlastite kreacije i inovacije.

Božica Brkan, književnica, novinarka i urednica, rođena je 1955. u Okešincu u Moslavini. Piše standardnim hrvatskim književnim jezikom i kajkavskim – moslavačkom kekavštinom.

Na zagrebačkome Filozofskom Fakultetu diplomirala je komparativnu književnost te poljski jezik i književnost, a diplomantica je i novinarstva na Fakultetu političkih znanosti. Tri desetljeća radila je kao profesionalna novinarka, kolumnistica i urednica («Vjesnik», «Večernji list») u različitim medijima. Osobito su je zanimale teme vezane uz komunikaciju, tržište i baštinu. Predavala je stilistiku u medijskoj komunikaciji na komunikologiji na Hrvatskim studijima (2009—2011.). Osnivačica je, urednica i autorica internetskih magazina (www.oblizeki.com, www.ziviselo.com) a vodi osobnu stranicu www.bozicabrkan.com.


Objavila je samostalne knjige: zbirku kajkavskih pjesama "Vetrenica ili obiteljska arheologija" (1990.), izbor novinskih feljtona "Enciklopedija špeceraja" (1990.), roman "Lift ili politička melodrama" (1993.), zavičajnu čitanku "Oblizeki – Moslavina za stolom" (2006.), knjige pjesama "Bilanca 2.0/ Odabrane ljubavne i ostale štokavske pjesme" (2011.) i "To Toni – Molitva za tihu sućut" (2011.), roman "Rez, Leica-roman u 36 slika" (2012.), izbor kajkavskih tekstova "Kajkavska čitanka Božice Brkan" (2012.), zbirku kajkavskih pjesama "Pevcov korak/ Kajkavski osebušek za EU"  (2012.), nagrađenu "Katarinom Patačić» za najbolju knjigu objavljenu na kajkavskome u 2012. godini, zatim zbirku pjesama "Obrubljivanje Veronikina rupca ili Muka 2013."  te roman "Ledína" (2014.) te najnovije - zbirku priča “Umrežena” (2017.) i zbirku priča na kajkavskom “Život večni” (2017.).

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –