Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Matthew Landrus

Blaga Leonarda da Vincija : Priča o njegovu životu i djelu popraćena s trideset priloženih kopija vrijednih spisa

  • Nakladnik: Profil
  • Prijevod: Ivana Brozić
  • 10/2010.
  • 68 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789533190747
  • Cijena: 33.05 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Leonardo je rođen u malom toskanskom gradu Vinci 1452. Jedan je od najpoznatijih umjetnika na svijetu i zasigurno umjetnik koji je najviše utjecao na razvoj umjetnosti i znanosti. Ova prekrasna, bogato opremljena knjiga daje uvid u najvažnije događaje u Leonardovu životu: od najranijeg djetinjstva, naukovanja u Verrochijevoj radionici u Firenci do otvaranja vlastite radionice, zatim odlazak u Milano, gdje mu je patron bio Ludovico Sforza, te ponovno Firenca, potom Rim i napokon Francuska.

Knjiga "Blaga Leonarda da Vincija" donosi priču o razdoblju u kojem je Leonardo živio i stvarao, o njegovu slikarskom stilu i tehnikama te njegovim izumima u vojnom inženjerstvu, građevinskim projektima, rješenjima za kazališne scenografije, proučavanjima ljudskog tijela i njegovih proporcija, proučavanjima fizike – loma svjetlosti u lećama te njegovim izrazito preciznim izradama karata i projekata za navodnjavanje riječnim kanalima.

Izmjenjuju se poglavlja o Leonardovu životu s onima o njegovim izumima i najvažnijim djelima poput Mona Lise i Posljednje večere.

Ova je knjiga izuzetno dojmljiv prikaz Leonardova nevjerojatnog talenta; Leonardo da Vinci bio je ispred svojeg vremena u umjetnosti te u mnogim granama znanosti. Osim toga, s tolikom se predanošću posvećivao svakom od ovih tako različitih zanimanja da je doista pravo čudo što je u svakome bio toliko uspješan. Dakako, za sve to trebalo mu je vremena pa su mnoga njegova djela ostala nedovršena. Budući da je pisao lijevom rukom i zrcalno, veći dio njegovih rukopisa izgubljen je jer je bio potpuno nečitak.

U knjizi je priloženo 15 dokumenata – njegovih rukopisa i skica, putovnica koju mu je dao Cesare Borgia, neka pisma upućena Leonardu, a na kraju knjige nalaze se i prijevodi tih dokumenata. Sve to pruža izvanredan prikaz života Leonarda da Vincija i njegovih djela.

***

Matthew Landrus stručnjak je za povijest umjetnosti i znanosti ranoga novog vijeka u Italiji. Kao izvanredni predavač Otvorenog sveučilišta vodi tečaj o Leonardu da Vinciju. Predavao je povijest umjetnosti renesanse i srednjeg vijeka na Sveučilištu u Oxfordu i školi dizajna na Rhode Islandu, objavio niz članaka o Leonardu, a trenutačno radi na knjizi o Leonardovu divovskom samostrelu.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –