Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Zdenko Radelić

Križari : Gerila u Hrvatskoj 1945. - 1950.

  • Nakladnik: Alfa
  • Nakladnik: Hrvatski institut za povijest
  • 03/2011.
  • 676 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789532972863
  • Cijena: 33.18 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Nakon što je Komunistička partija Jugoslavije (KPJ) završetkom Drugog svjetskog rata uspješno privela kraju oslobodilački i građanski rat, stvorivši sve temeljne pretpostavke za konačno i potpuno preuzimanje vlasti, suočila se s tri jaka protivnika: Hrvatskom seljačkom strankom (HSS), najvećom i najutjecajnijom hrvatskom političkom strankom, Katoličkom crkvom, koju je doživljavala kao mogući centar okupljanja svih oporbenih političkih snaga i kao najjačeg ideološkog protivnika, i gerilom koja je djelovala pod imenom križari.

Obračunu komunista s HSS-om i Katoličkom crkvom u Hrvata povjesničari su posvetili nekoliko radova, ali se križarima uglavnom nisu bavili. Ova knjiga prvo je opsežnije historiografsko djelo o toj problematici. Prvo izdanje ove knjige rasprodano je i to je glavni razlog nastanka drugog izdanja, tek neznatno dopunjenog i uz nekoliko ispravaka, a nešto veće intervencije očituju se u izmjeni strukture teksta.

( iz predgovora Zdenka Radelića )



Antikomunistički gerilski otpor u Hrvatskoj i Jugoslaviji nakon Drugog svjetskog rata tijekom četrdesetih i početkom pedesetih godina 20. stoljeća, u historiografiji, napose publicističkoj literaturi često je spominjan (kako jugoslavenskoj/hrvatskoj, tako i emigrantskoj). Unatoč brojnim radovima ta je problematika nesustavno i neobjektivno obrađivana i prikazana. Na temelju dosadašnje historiografije, publicistike, tiska i napose arhivskog gradiva, autor je u 12 poglavlja prikazao gerilski antikomunistički pokret u Hrvatskoj od 1945. do 1950. godine. (...)

U radu utemeljenom na izvorima i literaturi, sustavno je i kritički prikazano važno i nezaobilazno pitanje novije hrvatske povijesti. Koliko su to izvori omogućavali, autor je odgovorio na brojne dosadašnje nepoznanice. Značajan je autorov doprinos ispravljanju mnogih dosadašnjih krivih procjena i tvrdnjio pojedinim pitanjima.historiografsko djelo o toj problematici.

dr. sc. Vladimir Geiger, znanstveni savjetnik na Hrvatskom institutu za povijest



Radelićeva monografija o križarima, odnosno o protukomunističkim borcima za hrvatsku državu,između 1945. i 1950. temeljito je povijesno djelo napisano na proučavanju izvorne povijesne građe, uglavnom komunističko-policijskog podrijetla, koja je početkom 1990-ih godina predana Hrvatskom državnom arhivu u Zagrebu. (...) Mali broj dokumenata ili sjećanja nekomunističkog podrijetla dovode u pitanje istinitost tvrdnji komunističkih izvora. Piscu nije bilo moguće terenski istražiti - ako je to danas uopće provedivo - istinitost komunističkih tvrdnji.

Očiti je zaključak da križarska gerila nikada nije uspjela kontrolirati veći ili manji teritorij Republike Hrvatske te da su križarske grupe bile ograničene na preživljavanje i spašavanje golih života u lokalnim uvjetima gdje su i nastale. Sve su te križarske grupe živjele u nadi da će doći do ratnog obračuna između zapadnih sila i Sovjetskog Saveza. Nova komunistička vlast nije križarima uopće pružala nadu normalnog života pod novom vlašću. U komunističkim dokumentima križarima se uvijek daju nazivi zločinaca i pljačkaša, što vjerojatno u većini slučajeva nije istinito. Sve te križarske grupe i grupice uglavnom su bile uništene do 1947., a nekoliko ih je preživjelo do 1950.

Knjiga sistematski iznosi mnoštvo dosad nepoznatih činjenica. Temeljena je na povijesnim izvorima, suvislo povezuje činjenice i tumači ih logično.

Jere Jareb, umirovljeni profesor na Saint Francis Collegeu u Lorettu, Pennsylvania, SAD

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –