Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Martin Heidegger

Izvor umjetničkog djela

  • Nakladnik: AGM
  • Prijevod: Damir Barbarić
  • 12/2010.
  • 230 str., meki uvez
  • ISBN 9789531743945
  • Cijena: 19.24 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
"Bit umjetnosti izvor je umjetničkog djela. Umjetnost nije zato jer ima djela, nego djelo mora biti ako i ukoliko jest umjetnost. Ali u kojem smislu i zašto mora biti umjetnosti? Ona svoju bit ima u tomu da istinu ne kazuje mislilački u pojmu, ne donosi je u bitnome činu, djelovanju i držanju, nego je stavlja u djelo. Umjetnost na svoj način pušta da izvire istina, ona je puštanje izviranja, izvor."

 
Članak o izvoru umjetničkog djela zacijelo je jedno on najpoticajnijih i najutjecajnijih Heideggerovih djela. Svojim prvim pojavljivanjem 1949. godine u sklopu zbornika filozofovih djela naslovljenog Šumski putovi odmah je, kao uostalom i mnogi drugi Heideggerovi tekstovi, izazvao snažan interes javnosti i paletu burnih reakcija od nekritičkog oduševljenja do potpunog i bezuvjetnog osporavanja.

Postupno je, međutim, strast izravnog i stoga prebrzog reagiranja ustupila mjesto strpljivijem proučavanju i tumačenju teksta iz cjeline misliočeva djela i prvenstveno iz vlastitog hoda mišljenja i postupnog slijeda njegovih koraka u članku...


"Dvojezičnim objavljivanjem dviju od tri postojeće verzije članka te kasnijeg pogovora i dodatka, kao i svih spomenutih autorovih rubnih bilješki, sve to na osnovi danas najmjerodavnijeg izdanja u sklopu 5. sveska Heideggerovih sabranih djela, gdje su u redakciju teksta uključene i manje preinake koje je sam autor izvršio u pripremi za zasebno objavljivanje članka u Reclamovu izdanju 1960. godine, želimo i u Hrvatskoj položiti temelje mogućnosti što pouzdanijeg i hermeneutički korektnijeg čitanja i studiranja tog djela kojim je svojedobno prevodilačka i ina recepcija Heideggera u nas upravo i započela."

(dr. Damir Barbarić - urednik, priređivač i prevoditelj "Izvora umjetničkog djela")

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –