Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Indra Sinha

Animalovi ljudi

  • Nakladnik: Profil
  • Prijevod: Tomislav Kuzmanović
  • 04/2011.
  • 305 str., meki uvez
  • ISBN 9789533191973
  • Cijena: 15.79 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Otkad pamti, Animal hoda na četiri noge. No tako nije bilo oduvijek. Oni koji ga znaju odmalena kažu da je nekada i on koračao uspravno, da je imao roditelje i ime, sve do on noći kad je iz zapuštena tvorničkog postrojenja američke kemijske kompanije iscurila Apokalipsa i spustila se do grada. Zato je sada Animal, Janvaar, zvijer.

Svijet gleda s visine od četrdesetak centimetara i živi u ruševnu tornju, sa psom i starom opaticom, kojoj šapuću anđeli. Ima osamnaest godina i sanjari o Nishi i doktorici Barber. I da, neprestano razmišlja o tome kako da izgubi nevinost...


Ovaj roman o najvećoj nesreći u povijesti suvremene Indije, izazvanoj nemarom američke kemijske kompanije Union Carbide, bio je finalist nagrade Man Booker 2007., a dobitnik je nagrade Commonwealth 2008. za najbolju knjigu objavljenu u Europi i Južnoj Aziji. Od prvog retka pa sve do dramatična završetka Sinhine knjige, duhovit, i iskren Animalov glas vodi čitatelja kroz smijeh i suze, otkrivajući ljepotu čak i u onome što bi se moglo učiniti najmračnijim zakutkom svijeta.

Animal i njegovi ljudi - cijela jedna galerija nezaboravnih likova - možda i jesu žrtve, ali ne znaju za samosažaljenje - njihova životna radost i duh, baš kao i njihova patnja, otkrivaju nam prirodu ljudskosti, vode nas u samo srce suvremene Indije.


**
 
Sinhin je tekst oštrica koja sja na mjesečini. Ovaj roman, uza svu bol koju nosi, djelo je najveće ljudskosti.

Guardian

 
Glas Sinhina pripovjedača, dječaka Animala, hvata nas za grlo i ne pušta. On je drzak, bistar i ništa mu nije sveto... briljira dok priziva boje, okrutnost i bratstvo što vladaju na ulicama indijskoga grada.

New Statesman


Ovo je knjiga koja istražuje velike teme - pravdu, jednakost, prirodu ljudskosti - i nikad ne uzmiče pred onima što je otkrila.

Observer

 
***

Indra Sinha (1950., Colaba, Bombaj, Indija) britanski je romanopisac indijskog podrijetla. Cijenjen je prevoditelj sa sanskrta (engleski prijevod "Kama Sutre", monografija o izvorima tantrizma), proglašen za jednog od najboljih britanskih copywritera svih vremena. Indra Sinha svjetsku je književno priznanje zaslužio romanom "Animalovi ljudi" (2007.).

Indra Sinha od 1993. vodi kampanju za pomoć stanovnicima Bhopala, a jedan je od osnivača medicinskog centra koji nudi besplatnu zdravstvenu pomoć bhopalskim žrtvama trovanja plinom i vodom.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –