Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Zygmunt Bauman

Tekuća modernost

  • Nakladnik: Naklada Pelago
  • Prijevod: Mira Gregov
  • 06/2011.
  • 224 str. , meki uvez
  • ISBN 9789537151256
  • Cijena: 22.56 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
"Tekuća modernost" Zygmunta Baumana jedna je od ključnih knjiga za razumijevanje našega doba, knjiga u kojoj se ovaj utjecajni sociolog hrabro uhvatio u koštac s onim "ovdje i sada"; s društvenim, političkim, ekonomskim... promjenama, ali i s promjenama u sferi privatnog života kojima svjedočimo ali ih teško uspijevamo definirati.

To zakriveno "ovdje i sada" obilježeno je fluidnošću – rastakanjem svega čvrstoga, stabilnoga i trajnoga, što u naše živote unosi posvemašnju nesigurnost, fragmentaciju i dezorijentiranost. Nakon čvrste, teške, "hardverske" modernosti nastupilo je doba lake, tekuće, "softverske" modernosti, a novonastale tektonske promjene Bauman tumači analizirajući pet temeljnih pojmova u izgradnji naracija o stanju društva – emancipaciju, individualnost, vrijeme/prostor, rad i zajednicu.

U lakoj modernosti bijeg je postao poželjna strategija, pokretljivost i nomadstvo stječu prednost pred statičnošću i sjedilaštvom, a do jučer poželjne karakteristike – pouzdanost, veličina, trajnost..., sada su zbačene preko palube suvremenosti. Pojedinac je tim uspješniji što bolje razvija sposobnost transformiranja, odnosno što i sam postaje fluidniji, prilagodljiviji različitim oblicima.

"Velika preobrazba" vidljiva je u sadržaju i diskursu javnoga koji su sasvim određeni time da privatno stalno iznova kolonizira i tiranizira javni prostor. Teza o tekućoj modernosti u središtu je teorijskih promišljanja Zygmunta Baumana u posljednjem desetljeću (njome se detaljnije bavio i u knjigama Tekuća ljubav, Tekući strah i Tekući život), i nadovezuje se na njegove uvide u teme globalizacije, konzumerizma, masovne kulture, multikulturalnosti, politikâ identiteta i etike, koji su snažno obilježili sociološku misao današnjice.

***

Zygmunt Bauman je rođen 1925. godine u Poljskoj, od 1971. živi u Engleskoj i predaje na Sveučilištu Leeds. Jedan je od najvažnijih i najutjecajnijh sociologa današnjice. Objavio je gotovo šezdeset knjiga od kojih se nemali broj ubraja u klasike sociološke i teorijske literature. Područja njegova interesa su globalizacija, modernizam, postmodernizam, konzumerizam i etika.

Neki od njegovih najpoznatijih naslova su "Modernost i Holokaust", "Globalizacija: ljudske posljedice", "Individualizirano društvo", "Tekuća modernost", "Tekući život", "Postmoderna etika", "Društvo pod opsadom"...

Zygmunt Bauman (1925. – 2017.) jedan je od najznačajnijih i najutjecajnijih suvremenih sociologa i filozofa. Radio je na sveučilištima u Varšavi, Tel Avivu i Leedsu. U svojim se djelima posebice bavio problemima globalizacije, modernizma, postmodernizma, konzumerizma i etike. Objavio je više od šezdeset knjiga od kojih se većina ubraja u klasična djela sociološke literature. Najpoznatije Baumanove knjige su "Tekuće zlo", "Modernost i holokaust", "Tekuća modernost" i "Individualizirano društvo".

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –