Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Ivan Šimek

Zaboravljena istina o stvaranju hrvatske države i počecima diplomacije

  • Nakladnik: Profil
  • 10/2011.
  • 252 str., meki uvez
  • ISBN 9789533193335
  • Cijena: 13.01 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Autor piše o iznimno značajnoj i dosad nedovoljno obrađivanoj temi iz vremena Vlade demokratskog jedinstva i prvih početaka stvaranja neovisne države Hrvatske te prvim počecima njene diplomacije. Knjiga je pisana na temelju izvornih povijesnih dokumenta i u želji da pomogne mlađim generacijama shvatiti u kojim uvjetima i kako se stvarala hrvatska država.

Šimek objašnjava i značaj političke emigracije u stvaranju samostalne hrvatske države, koja je, prema autoru, imala presudan značaj. Knjiga donosi prikaz osnivanja, rada i programa glavnih hrvatskih pokreta, organizacija i stranaka koje su počele s djelovanjem u vrijeme demokratskih promjena 90-tih godina. Zanimljiva su i autorova svjedočanstva o osnutku i djelovanju ministarstva za iseljeništvo vlade RH u kojem je autor obnašao dužnost zamjenika ministra Gojka Šuška.

U knjizi su objavljeni službeni dokumenti ministarstva, do sad uglavnom nepoznati javnosti, preko kojih čitatelji imaju priliku izravno saznati o političkim načelima i programskim određenja ministarstva iseljeništva te njegovim djelovanjem u okviru Vlade demokratskog jedinstva.

Šimeu u knjizi pokazuje i dobro poznavanje hrvatskog iseljeništva i njegova djelovanja. Prema autoru, brižan odnos iseljeništva prema ideji hrvatske državotvornosti, koja je bila u središtu društvenog djelovanja različitih hrvatskih iseljeničkih organizacija, od presudnog je značaja za samostalnost Hrvatske.

Pored toga, autor donosi i neke manje poznate detalje iz hrvatske povijesti, poput moskovskih pregovora Tuđmana i Miloševića s Gorbačovom, a kojima je i sam prisustvovao, kao i izvorne dokumente presude vrhovnog pokrajinskog suda u Munchenu u slučaju Ðureković.


***

Dr. Ivan Šimek u Jugoslaviji je bio jedini doktor menadžmenta, rukovoditelj izdavačke djelatnosti u Nakladnom zavodu "Znanje" i predsjednik Komisije za međunarodne veze izdavača Jugoslavije, član UNESCO-ove Komisije za suradnju u izdavačkoj djelatnosti svijeta. Nakon višestranačkih izbora i formiranja Vlade Republike Hrvatske imenovan je 1990. zamjenikom ministar iseljeništva Gojka Šuška. Od 1994. do 2000. dr. Šimek bio je generalni konzul Republike Hrvatske u Slobodnoj Državi Bavarskoj, a 2002. postaje ugovorni partner tvrtke Roland Berger Strategy Consultants.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –