Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Ron Rash

Serena

  • Nakladnik: Naklada OceanMore
  • Prijevod: Karmela Cindrić
  • 11/2011.
  • 352 str., meki uvez s klapnama
  • ISBN 9789537056636
  • Cijena: 19.78 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Godina je 1929., a tek vjenčani mladenci, George i Serena Pemberton, putuju iz Bostona u planine Sjeverne Karoline kako bi ondje stvorili šumarsko carstvo. Dok je George u tamošnjoj šumarskoj bazi već živio, i to dovoljno dugo da postane ocem izvanbračna djeteta, Serena je nova u tom kraju. Ipak, ona se veoma brzo nameće svojom snažnom osobnošću i ambicijama: preuzima nadgledanje drvosječa, kroti orla koji lovi zmije čegrtuše, samouvjereno donosi odluke, a jednom prigodom spašava i život svome mužu pa postaje jasno da je u toj divljini ravna svakom muškarcu.

Zajednički, Serena i George nemilosrdno se obračunavaju sa svakim tko im stoji na putu ostvarenja njihova američkog sna. Beskrupulozno uništavaju i prelijepu prirodu ostavljajući samo pustoš. Postaju nepobjediv tandem - važna im je samo njihova ljubav i uspjeh po svaku cijenu.

No kad Serena izgubi nerođeno dijete i sazna da nikad neće moći imati djecu, odluči ubiti sina kojega George ima s drugom ženom. Progonjena mlada majka i dijete počinju borbu za život, a kad Serena posumnja da George tajno štiti i pomaže svoje nezakonito dijete, buran i strastven brak Pembertonovih počinje se raspadati i priča ide k svom šokantnom svršetku.


Povlačeći usporedbe s Lady Macbeth i Medejom, kritičari su "Serenom" bili ujedno i užasnuti i očarani. Premda neki smatraju da njena zločestoća, nepomućena i najmanjom natruhom suosjećanja, na kraju prerasta u pretjerivanje, svi se slažu da knjigu jednostavno nisu mogli ispustiti iz ruku.

"Serena" nije otvoreno politički orijentirana knjiga, ali nudi britku kritiku pustošenja koje izazivaju pohlepa, nesputani kapitalizam i zlouporaba moći. Roman je čvrsto satkana priča o industrijskom razvoju, pohlepi i izdaji, a Rushov slikovit opis uništena krajolika i okorjelih likova koji u njemu žive podsjeća istodobno i na Johna Steinbacka i na Cormaca McCarthyja.


***

Američki pisac Ron Rash (1953) autor je nekoliko zbirki poezije, kratkih proza i četiriju romana. Za svoja djela nagrađen je brojnim američkim književnim nagradama (1987. General Electric Younger Writers Award, 1996. The Sherwood Anderson Prize, 2004. Weatherford Award for Best Novel, O. Henry Prize, Frank O'Connor Award, a godine 2008. sa zbirkom proza "Chemistry and Other Stories" i 2009. s romanom "Serena" bio je finalist Nagrade PEN/Faulkner za najbolju prozu. Predaje na Sveučilištu Zapadna Karolina.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Serena - Ron Rash –

Open publication - Free publishing - More knjiga

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –