Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Tomáš Zmeškal

Ljubavno pismo klinopisom

  • Nakladnik: Naklada Ljevak
  • Prijevod: Renata Kuchar
  • 12/2011.
  • 376 str., meki uvez
  • ISBN 9789533034515
  • Cijena: 19.78 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

„Ljubavno pismo klinopisom“ je neobična vrsta ljubavne priče u Češkoj, ispripovijedana u kontekstu bogate povijesne pozadine, koja se proteže od poslijeratnih godina do 1990-ih.

Roman daje postmodernističku sliku druge pol. 20. st., od Drugog svjetskog rata do „baršunaste revolucije“. Strukturiran poput kaleidoskopa različitih priča, roman nema čvrste kronologije, a okosnicu priče drži par Josef i Kvĕta. Iz njihove se pripovijesti granaju brojne druge u kojima se izmjenjuju presudni povijesni događaji, poput Drugog svjetskog rata, dospijevanja komunista na vlast 1948., represije 1950.-ih, ruske invazije i okupacije Čehoslovačke 1968., i Baršunaste revolucije 1989., koja označava kraj komunizma.

Josef i Kvĕta upoznali su se na predavanjima iz hetitske kulture, otuda u naslovu klinopis. Ta Josefova strast za historiju i mitove Hetita prati ga cijeloga života te je mjerilo njegove ljubavi prema Kvĕti. Njihov najbolji prijatelj pedesetih pristaje raditi za komunističku policiju, a kad Josefa uhite, Kvìta zatraži od prijatelja Hyneka pomoć. Ishod se nameće sam...

„Ljubavno pismo klinopisom“ zapravo je prva „velika“ proza Tomáša Zmeškala. Pisana je čitko, ne podilazi publici te discipliniranim čitačima pruža dubok doživljaj, nipošto lišen humora.

Roman je po objavljivanju odmah postao senzacija. Ubrzo je postalo jasno da taj roman predstavlja književni događaj godine u Češkoj. Sve su kritike, bez iznimke, bile vrlo pozitivne, a Zmeškal je prozvan autorom visoka dosega. Prema kritičarima i čitateljima, on je pisac u rangu svojih slavnih sunarodnjaka, kao što su Jáchym Topol i Bohumil Hrabal.

Tomáš Zmeškal (rođen 1966. u Pragu) diplomirao je engleski jezik i književnost i neko je vrijeme živio i radio u Londonu. Tijekom 1980-ih svirao je u bendu Psí vojáci zajedno sa svojim kolegom piscem i glazbenikom Filipom Topolom. Zmeškal živi u Pragu i radi kao srednjoškolski nastavnik engleskog jezika, prevodi i piše. Iako je spisateljsku karijeru započeo kao autor kratkih priča koje su mu objavljivane u različitim književnim časopisima, Zmeškal je pažnju šire javnosti pobudio tek svojim prvim romanom, "Ljubavno pismo klinopisom", koji opisuje poslijeratnu Čehoslovačku iz postmoderne, fragmentirane perspektive. Za taj je roman Zmeškal 2009. dobio prestižnu Nagradu "Josef Škvorecki" a 2011, Nagradu EU za književnost.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Tomáš Zmeškal poziva vas na Europeu U Dvorištu! –

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –