Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
John Le Carré

Dečko, dama, kralj, špijun

  • Nakladnik: Profil
  • Prijevod: Janko Paravić
  • 01/2012.
  • 324 str., meki uvez
  • ISBN 9789533193694
  • Cijena: 13.14 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
London, 1973. U svijetu špijuna krtica ruje svoje labirinte, raskrižja i zamke, a onaj tko je pokuša uloviti i sam bi mogao završiti kao lovina. Zato su zadatak povjerili Smileyju. Iz vrha britanske tajne službe već godinama curi. Sovjeti uništavaju najbolje ljude i operacije Cirkusa i više nema sumnje da se iza kodnog imena Gerald krije dvostruki špijun - jedan od Smileyjevih kolega.

Ali kako slijediti krticu a da ti se strop ne sruši glavu? Dok Smiley provodi svoju tajnu istragu, u ritmu dječje brojalice figure na ploči mijenjaju mjesta, sve dok ne postane jasno da su "junak" i "izdajnik" tek prazne riječi, i da će na kraju ove partije šaha jedan od igrača izgubiti ono najvažnije - život.

Radnja je ovoga špijunskog trilera smještena u vrijeme Hladnoga rata, a u njezinu je središtu veteran špijunaže koji je prisiljen povući se iz mirovine kako bi pronašao sovjetskoga agenta, krticu u britanskoj obavještajnoj službi, poznatijoj pod imenom MI6. MI6 je kratica za "Vojnu obavještajnu službu, sekcija šest", a njezin je zadatak špijunaža u inozemstvu.

Autoru laska što njegova djela shvaćaju tako ozbiljno, ali svi su likovi i operacije izmišljene.
David John Moore Cornwell, poznatiji pod pseudonimom John Le Carré (Poole, 19. listopada 1931.-) je britanski autror kriminalističkih i špijunskih romana. Jedan je od rijetkih pisaca koji je u svojim špijunskim romanima realistično prikazao međunarodnu špijunažu, čiji je protagonist i sam bio U jednom intervjuu izjavio je da mu laska što njegova djela shvaćaju tako ozbiljno, ali svi su likovi i operacije izmišljene.

John Le Carré je pseudonim kojim se koristi David John Moore Cornwell, engleski pisac špijunskih romana. Bio je profesor francuskog i latinskog na Eatonu prije negoli je počeo raditi za englesku vladu u Zapadnoj Njemačkoj 1959. U potpunosti se posvetio pisanju nakon uspjeha trećeg romana, "Špijun koji se zaklonio u zavjetrinu" ("The Spy Who Came in from the Cold") 1963, prema kojem je snimljen vrlo uspješan film 1965. "Dečko, dama, kralj, špijun" ("Tinker, Tailor, Soldier, Spy", 1974) je prvi roman iz trilogije o agentu Georgeu Smileyu, Le Carréovom najpoznatijem liku.

Među ostalim njegovim romanima nalaze se slavni naslovi kao "Mala bubnjarica" ( "The Little Drummer Girl", 1983 ), "Savršeni špijun" ("A Perfect Spy", 1986 ) i "The Russia House" ( 1989).

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Dečko, dama, kralj, špijun - John Le Carré –

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –