Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Franjo Nagulov

Punomasni anđeo

  • Nakladnik: Jesenski i Turk
  • 12/2011.
  • 222 str., meki uvez
  • ISBN 9789532224122
  • Cijena: 11.81 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Intelektualac u provinciji bez natruha cinizma je kao muškarac bez brkova, posebno ako i jest muškarac. Možda bi neki stand-up komičar tako prišao (prišio) glavnom liku ovog romana, izgrađenom ciniku, koji na više razina (samo)ironije pripovijeda moguću priču koja se zbiva od lavaboa do zbornice, od bojlera do pekare, dvadesetminutnim trajanjem vožnje autobusom u oba smjera jedne provincije. Sistemom ljepljivih prstiju (gadljivog), oštrine spram društveno bitnog (svadljivog), smisleno razložene političke nekorektnosti (prevodivog), probija se kroz život i sistem u deklamiranom nedogađanju mlad čovjek neslučajnog prezimena Peterlić.

Ujedno i kao autor poezije, ljubitelj žena (tragike), i filma dakako, na trenutke kao da je sišao iz Morrisseyevih tekstova pjesama, zdvajajući nad sobom i oko sebe, bivajuć intiman, dirajuć se, poluozbiljno tematizira sve ono što je ozbiljno, kao prvo lice, naumio sastaviti u lični opis modernog nemotoriziranog punomasnog anđela, možda književnog lika, možda modela zastupljenog u okvirno procjenjivom postotku u jednoj politički, ekonomski i medijski izazvanoj populaciji s nekoliko velikih gradova i ogromnim gravitirajućim prostranstvima.


* Franjo Nagulov je autor poezije i književnoznanstvenih radova. Svaka sličnost u njegovu romanu sa stvarnim osobama je slučajna, i namjerno slučajna.

Franjo Nagulov rođen je 1983. u Vinkovcima gdje je završio osnovnu školu i gimnaziju. U Osijeku, na Filozofskom fakultetu, završava studij knjižničarstva te hrvatskoga jezika i književnosti. U književnost ulazi 2005. godine osvajanjem nagrade za mlade autore na Pjesničkim susretima u Drenovcima. Uz navedenu, dobitnikom je niza nagrada poput one Kvirinovih susreta u Sisku, Jutra poezije u Zagrebu, Dana Josipa i Ivana Kozarca u Vinkovcima ili Dana hrvatskih književnih kritičara u Đakovu.

Autor je triju romana, jedanaest zbirki poezije te književno-teorijske studije o pjesništvu Branka Maleša. Zastupljen je u nizu antologija te je prevođen na engleski, njemački i slovenski jezik. Objavljivao je i u više emisija Trećega programa Hrvatskoga radija te u nizu relevantnih književnih i književno-kritičkih časopisa.

Član je uredničkoga kolegija časopisa za književnu kritiku Stav. Autor je scenarija za film Adam redatelja Marija Šuline, cjelovečernji igrani film snimljen 2019. godine.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –