Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel

Dossier Boričevac

  • Nakladnik: Naklada Pavičić
  • Urednik: Josip Pavičić
  • 07/2012.
  • 696 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789536308910
  • Cijena: 38.49 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
U ljeto 1941. godine dogodillo se razaranje Boričevca, ličkog sela s hrvatskom većinom izoliranog među srpskim selima u istočnoj Lici (kotar Donji Lapac). Po uspostavi NDH, ogorčeni zbog zločina koje su ustaše činili nad srpskim stanovništvom (u okolici su se već u svibnju 1941. dogodili neki ustaški pohodi) Srbi iz Lapačkog kraja su podigli pobunu, tijekom koje su Hrvati iz Boričevca u noći između 1. i 2. kolovoza 1941. godine bili prisiljeni pobjeći u Kulen Vakuf, a 2. kolovoza srpski pobunjenici ušli su u Boričevac, razorili ga i pobili preostalo stanovništvo. Poslije Drugog svjetskog rata, Hrvatima nije bio dopušten povratak u razoreni Boričevac, a samo mjesto je izbrisano iz popisa naselja SR Hrvatske. ( izvor: Wikipedija )


Kao i uvijek kada povjesničari prezaju nepristrano apsolvirati tzv. tabu teme, tako će i do danas nedovoljno razjašnjene okolnosti oko Boričevca vjerojatno tek jednim dijelom dobiti "zadovoljštinu" u knjizi "Dossier Boričevac" koju je priredio (i jedan je od autora teksta) Josip Pavičić (rođen1944. u Bjelovaru, u obitelji podrijetlom iz Boričevca).

Pavičić ističe kako se u knjizi "otvoreno, bez uvijanja, obuhvatno i činjenično, iz povijesne i ljudske perspektive, kroz priču i sjećanje, progovara o sudbini sela Boričevca, o životu u selu i okolnostima u kojima je selo, zajedno sa svojom župom Male Gospe, nestalo u ljeto 1941., kada su selo zapalili i sve župljane, nedužne i nenaoružane seljane, zauvijek protjerali (neke i pobili) srpski ustanici (kako su sami sebe nazivali) s kokardama i ponekom crvenom zvijezdom petokrakom na kapama te bez ikakvih oznaka, ako se u oznake ne računa mržnja, dakle, četnici, komunisti i razjarena rulja (što nisu razdvojene skupine)."

Tekstove o Boričevcu i boričevačkom kraju - rasprave, uspomene, priče, kronologije, zapise, polemike, komentare, popise stradalih, propovijedi, peticije, govore - napisali su povjesničari i publicisti, sudionici zbivanja, sami Boričevljani, njihovi prijatelji i potomci, na osnovi povijesnih izvora i svjedočenja roditelja i djedova.

Knjiga je ilustrirana sa 400-tinjak fotografija i faksimila, i kompletno je tiskana u boji.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –