Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Tonča Anković

Druga strana rijeke

  • Nakladnik: Naklada Bošković
  • 06/2012.
  • 598 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789532631968
  • Cijena: 23.89 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Roman u kojem autorica panoramski oslikava društvena i politička, i ina, zbivanja u Hrvatskoj tijekom XIX. i XX. stoljeća koja se, u pravilu, bolno prelamaju preko leđa protagonista kroz čiju ih prizmu i gledamo.

Na takvoj razvedenoj potki autorica se ipak fokusira na, mogli bismo reći - mitsku, Dolinu, kao paradigmatski prostor svekolike Hrvatske. No, ne radi se o pukoj društvenoj kronici. Naime na toj pozornici kaleidoskopski se pojavljuju likovi gotovo fatumski obilježeni i rastrzani različitim strastima: ljubavlju, mržnjom, požudom, pohlepom, zavišću i, ponajčešće, političkom, odnosno ideološkom isključivošću.

U svem tom kolopletu raznolikih, a opet istih, aktanata i različitih, a opet istih, zbivanja najistaknutija su tri ženska lika: Vjera, Zora i Katarina-Slavenka. One, njihov život, su zapravo ušće, tj. delta u koju uviru, sublimiraju se, sve one naplavine i nanosi što ih je rijeka ovog romana svojim tijekom donijela: živote protagonista, njihove borbe, muke, dvojbe, sumnje i zapitanosti o smislu.

Izmjenjujući faktografiju i fikciju, mijenjajući optiku i narativne postupke, ostavljajući ga naizgled nezavršenim, otvorenog kraja, autorica ipak, što bi inače bilo tako "trendovski", ne relativizira.

Ona dobro zna što je što, što je dobro, a što zlo, i ne libi se to reći niti se opredijeliti. Samo se pita: Zašto i dokle?


( iz recenzije prof. Maria Blagaića )

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –