Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Ljubo Stipišić Delmata

Anima Delmatica

  • Nakladnik: Profil
  • 09/2012.
  • 1360 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789533131146
  • Cijena: 99.41 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
"Anima Delmatica" djelo na čijim stranicama počiva blago mnogih znanstvenih disciplina: etnologije, muzikologije, jezikoslovlja, antropologije, sociologije, medicine, teologije…

Riječ je o opsežnom etnomuzikološkom djelu koje je proizišlo iz autorova višedesetljetnog rada: od 1960. do 2000. godine zapisivao je i tonski snimao razgovore sa stanovnicima srednjodalmatinske obale, otoka te bliže unutrašnjosti. Iz tih je razgovora nastala građa od dvadesetak tisuća stranica i šest stotina audiokazeta koju je sredio, probrao i razvrstao u ovoj knjizi kako bi nama i naraštajima koji dolaze bila trajan podsjetnik na iskonske ljudske vrijednosti.

Teško je nabrojiti sva područja hrvatske kulture na kojima je Ljubo Stipišić ostavio trag. Iako je glazbenom stvaralaštvu posvetio čitav svoj život i najpoznatiji ostao kao „otac dalmatinske pisme“, pisao je i poeziju, kazališna djela, eseje, bavio se slikarstvom te je bio i vrstan melograf koji je velik broj melodija iz naroda otrgnuo zaboravu. Upravo taj melografski rad probudio je u Stipišiću širi etnografski interes, koji je postao njegova trajna preokupacija. Tome svjedoči upravo "Anima Delmatica", koju je sâm smatrao svojim životnim djelom i u kojoj je od zaborava sačuvao neprocjenjiv komad hrvatske baštine te na čijim stranicama počiva blago mnogih znanstvenih disciplina: etnologije, muzikologije, jezikoslovlja, antropologije, sociologije, medicine, teologije…

„Baštinska anima Dalmacije, sadržaj ove knjige, svi ti drevni stihovi i rime, priče, zvuci i napjevi, molitvice, vjerovanja, dječje igre, propitalice, zaboravljene riječi (zaudobjene beside), barba Ljubina je borba protiv zaborava – osobnoga, dalmatinskoga, ljudskoga, općega estetsko-etičkoga, duhovnoga. (…) Nema sumnje da će Delmatin opus, pogotovo kad knjiga koju držimo u ruci dopre do širega čitateljstva, biti od nemjerljiva kulturološkog značaja za očuvanje baštinskih vrijednosti Dalmacije i za gradnju i očuvanje identiteta južne Hrvatske.“ (dr. sc. Jelka Vince Pallua)

"Anima Delmatica" na gotovo 1400 stranica donosi:

- 510 kazivanja o vjerovanjima
- 360 religioznih pučkih pjesama i molitava
- oko 13 000 poslovica, uzrečica, kovanica i fraza
- 166 napjeva
- rječnik s oko 8000 riječi
- likarušu (oko 1000 pučkih načina liječenja, ublažavanja simptoma, savjeta za održavanje zdravlja, najčešće ljekovitim biljkama, ali i molitvom)
- priče i dosjetke te druge fenomene pučkog života
- popise mjesta u kojima su kazivanja zapisana
- fotografije legendarnog splitskog fotoreportera Andre Damjanića

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –