Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Albert Camus

Stranac

  • Nakladnik: Lektira
  • Prijevod: Zlatko Crnković
  • 11/2012.
  • 136 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789537680053
  • Cijena: 15.93 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
"Sloboda nije ništa drugo nego prilika da se bude bolji." (A. Camus)

Ovo izdanje - u vrsnom prijevodu velikog hrvatskog prevoditelja Zlatka Crnkovića - pored autorova predgovora, sadrži kronologiju života i djela Alberta Camusa te metodičku obradu.

 
Albert Camus, francuski pisac, esejist, dramatičar, novinar, sudionik francuskog Pokreta otpora, kazališni pregalac i sportaš, dobitnik Nobelove nagrade za književnost, začetnik ideje o europskim integracijama i jedan od vodećih intelektualaca 20. stoljeća, svojim opusom izvršio je duboki utjecaj na svoje suvremenike i buduće naraštaje.

Njegova raznorodna djela karakterizira neprestano traganje za pozitivnim vrijednostima - u vremenu nestanka mnogih vrijednosnih uporišta. Važnost nekoga djela ne potječe od autorove inteligencije - premda je Camusova inteligencija bila jedna od najsvestranijih - nego od snage karaktera, od sposobnosti da se kaže ne i da se kaže da.

Ovaj roman, kojim je stekao svjetsku slavu, napisao je s nepunih 27 godina. Nobelovu nagradu dobio je s 44 godine (1957.), a poginuo je u pomalo zagonetnoj prometnoj nesreći, u 47. godini života.

 
"Prije mnogo vremena, rezimirao sam 'Stranca' rečenicom za koju znam da je paradoksalna: 'U našem društvu svaki čovjek koji ne plače na pogrebu svoje majke izvrgava se opasnosti da bude osuđen na smrt.' Htio sam samo reći da je junak te knjige osuđen zato što ne pristaje sudjelovati u igri. U tom je smislu on stranac u društvu u kojem živi, on lunja po strani, po periferiji svog privatnog života, osamljeničkog i senzualnog. I zato su čitatelji u napasti da ga smatraju izgubljenim bijednikom.

Međutim, predodžba o tom liku bila bi točnija, odnosno bila bi bliža onome što je autor želio, kad bi se čitatelj upitao u kakvoj to igri Meursault ne želi sudjelovati. Odgovor je jednostavan: On ne želi lagati. Lagati ne znači samo reći nešto što nije. To znači, još više, reći više nego što jest i, bar što se ljudskog srca tiče, reći više nego što se osjeća. A to svi mi činimo, svakoga dana, da pojednostavimo sebi Život..."

( iz Camusovog predgovora američkom izdanju "Stranca" )

Odrastao u Alžiru bez oca, uz nepismenu i nagluhu majku, koja je postala matricom jednog od najdirljivijih temata mnogih njegovih knjiga. Studirao je filozofiju, strasno privržen i kazalištu, novinstvu te nogometu, no književnost mu je postala osnovnom vokacijom. Tijekom II. svj. rata sudionik je francuskog pokreta otpora. Poginuo je u automobilskoj nesreći nedaleko od Pariza 1960. Tada je pisao svoje možda najambicioznije djelo, romansiranu autobiografiju koja je u trenutku piščeve smrti sadržavala trećinu (320 str.) planirane građe. Camusova ju je kćerka objavila gotovo 35 god. nakon piščeve pogibije pod naslovom "Prvi čovjek" ("Le Premier hornrne", 1994). Ta knjiga rasprodana u milijunskoj nakladi.

Camusov izrazito raznolik opus iznimno je koherentan. Riječ je o neprestanom traganju za pozitivnim vrijednostima - u vremenu nestanka mnogih vrijednosnih uporišta. Ono se zasniva na iskustvima siromaštva, bolesti, rata te na osjećanju ljepote i tragike života. U romanu "Stranac" ("L' Estranger", 1942), kojim je stekao svjetsku slavu, opisuje neku vrstu rascijepljenosti između pojedinca i univerzuma. Camus je "Stranca" pisao istodobno s prvom verzijom drame "Kaligula" ("Caligula", 1944) i esejom "Mit o Sizifu" ("Le Mythe de Sisyphe", 1942), svrstavajući sve tri knjige u ciklus apsurda. Stoga je ubrzo doživljavan kao jedan od predstavnika egzistencijalističke književnosti uz koju se vezuje tema apsurda života i svijeta. Nije se smatrao pripadnikom ovog kruga te želeći zagovarati pozitivne vrijednsoti glede čovjeka društva i svijeta on istodobno stvara ciklus pobune: "Kuga" ("La Peste",1947), drame "Opsadno stanje" ("L' Etat de siege",1948) i "Pravednici" ("Les Justes", 1950) te veliki esej "Pobunjeni čovjek" ("L'Homme revolte", 1951).

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –