Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Norman Cohn

U iščekivanju apokalipse : Revolucionarni milenaristi i mistični anarhisti u europskom srednjovjekovlju

  • Nakladnik: TIM press
  • Prijevod: Hrvoje Gračanin
  • 12/2012.
  • 360 str. , tvrdi uvez
  • ISBN 9789537177584
  • Cijena: 30.53 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Kako se bližila 2000., a i ponovno 2012. godina, svijet je iskusio strahove koji se uvriježeno povezuju sa smakom svijeta, a pratila ih je prava poplava fantazija o obnovi, apokaliptičnih pretkazivanja i novodobnih proročanstava.

"U iščekivanju apokalipse - Revolucionarni milenaristi i mistični anarhisti u europskom srednjovjekovlju" najpoznatije je i najvažnije djelo Normana Cohna, glasovitog britanskog povjesničara i pisca, a bavi se analizom socijalne uvjetovanosti nastanka srednjovjekovnih masovnih pokreta zasnovanih na milenarističkim vjerovanjima u Srednjoj i Zapadnoj Europi.

Knjiga istražuje milenarizam koji je cvao u zapadnoj Europi između jedanaestog i šesnaestog stoljeća. Srednji vijek i doba reformacije stalno su svjedočili pojavi proroka i mesijanskih ličnosti koji su najavljivali dolazak tisućljetnog Kristova kraljevstva, a te su objave padale na plodno tlo među svim nezadovoljnima i obespravljenima.

Pokrivajući puni raspon revolucionarnih i anarhističkih sljedbi i pokreta u srednjovjekovnoj Europi, Norman Cohn pokazuje kako su se proročanstva o završnom boju između vojski Kristovih i Antikristovih spojila sa željom raskorijenjenih siromaha da poboljšaju vlastite materijalne prilike, što je za posljedicu imalo bujanje milenarističkih maštarija.

Karizmatični vođe lako su u trenucima društvenih kriza i previranja mogli ta vjerovanja iskoristiti za vlastite potrebe i proglasiti sljedbenike dugoočekivanim izabranim narodom Božjim, a zamišljene neprijatelje, najčešće intitucionaliziranu Katoličku crkvu i Židove, zlim silama.

"U iščekivanju apokalipse", jedina obuhvatna studija srednjovjekovnih milenaristićkih pokreta, na izvanredan način tumači kako su tradicionalna vjerovanja, kad bi nastupila stanja tjeskobe i nemira, poslužila kao sredstvo za iskazivanje društvenih težnji i antagonizama.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –