Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Martha Craven Nussbaum

Ne profitu : Zašto demokracija treba humanistiku

  • Nakladnik: AGM
  • Prijevod: Nebojša Mudri
  • 02/2013.
  • 195 str., meki uvez
  • ISBN 9789531744355
  • Cijena: 18.05 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Knjiga "Ne profitu - Zašto demokracija treba humanistiku" svjetski poznate filozofkinje Marthe C. Nussbaum, strastveni je, ali ujedno temeljito promišljeni i jasno napisani apel za očuvanje svijesti o značenju humanističkih znanosti za sve vidove i stupnjeve obrazovanja, ali i za cjelinu smislena života ljudske zajednice.

U nizu poglavlja (1. Tiha kriza, 2. Obrazovanje za profit, obrazovanje za demokraciju, 3. Građani u obrazovanju: moralne (i protu-moralne) emocije, 4. Sokratska pedagogija: važnost argumenta, 5. Građani svijeta, 6. Kultiviranje imaginacije: književnost i umjetnost, 7. Demokratsko obrazovanje na konopcu) autorica argumentirano upozorava na opasnosti jednostranog, prvenstveno ili čak isključivo na učinkovitost usmjerenog obrazovanja i načina života kojem ono služi kao osnova.

Suvremene demokratske države, prvenstveno usredotočene na nacionalni ekonomski rast, potiču onaj tip obrazovanja koji će proizvesti stručne, kompetentne ali prije svega ekonomski produktivne i na tržištu rada poželjne građane, pritom sve više zanemarujući značaj humanističkih znanosti koje obrazuju ljude za kritičko mišljenje, inovativnost i odgovorno djelovanje u svijetu. Ipak, profitabilne vještine, kako autorica u ovoj knjizi opravdano naglašava, nisu dovoljne da bi zdravo demokratsko društvo činili oni koji su sposobni argumentirano kritizirati nametnute autoritete, suosjećati s marginaliziranima i različitima, te rješavati složene globalne probleme.

***

Martha C. Nussbaum (rođena kao Martha Craven, 1947. godine) američka je filozofkinja s posebnim zanimanjem za antičku grčku i rimsku filozofiju, kao i za političku filozofiju i etiku. Studirala je teatrologiju i klasičnu filologiju na Sveučilištu New York, odakle prelazi na studij filozofije na Sveučilištu Harvard, gdje 1972. magistrira, a 1975. doktorira.Predavala je filozofiju i klasičnu filologiju na Sveučilištima Harvard i Brown, a trenutačno je profesor prava i etike na Sveučilištu u Chicagu. Član je Komiteta Južno azijskih studija i član Savjeta Programa ljudskih prava.

Martha C. Nussbaum jedna je od najcjenjenijih živućih filozofkinja. Kroz karijeru predavala je na sveučilištima Harvard, Oxford i Brown, a trenutačno je profesorica na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Chicagu. Autorica je dvadesetak knjiga, brojnih eseja i članaka te dobitnica mnogih prestižnih nagrada.

Područje njezinih interesa prostire se od antičke filozofije i književnosti do moderne političke teorije. Posebno je zanimaju pitanja rodne jednakosti, ljudskih prava, prava životinja, međunarodnog razvoja i humanističkog obrazovanja.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –