Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Charles Bukowski

Nema više heroja : Nesabrane priče i eseji 2 : (1946-1992)

  • Nakladnik: Šareni dućan
  • Prijevod: Martina Burulic
  • 03/2013.
  • 280 str., meki uvez
  • ISBN 9789533200491
  • Cijena: 11.81 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
"Nema više heroja", druga je zbirka nesabranih priča, kolumni, eseja i kritika Charlesa Bukowskog, svojevremeno objavljenih u zabačenim i zaboravljenim trash i underground časopisima, te nekoliko dosad neobjavljenih tekstova.

Knjiga se pojavila slijedom načela "jer ste vi to tražili", kao sretna posljedica tražbine nezasitnog tržišta koje je, kao i u slučaju Hendrixa, Morrisona, Presleya, Casha i drugih legendarnih rock heroja, gladno novih i neotkrivenih snimaka/tekstova.

 
Bukowski kao da je to slutio: "Spavao sam u mnogim krevetima i proživio mnoge godine istražujući za vas. Ne očekujte da ću se sad povući, odustati i šutjeti o tome. Postoji, također, i nešto što se zove ljubav. Ja volim pisati prljave priče, a vi ih volite čitati i mrziti me zbog njih."

Stvarno, malo je tko znao tako vješto zapakirati romantiku (nauljivši je seksom, humorom i specifičnom životnom filozofijom) kao Bukowski; malo je tko tako visoko podigao zastavu otkačenosti i osamljenosti, boli i strasti, slobode i slobodne ljubavi, samosvojnosti i samostojnosti, pisanja i cuganja... Potencijalnom čitatelju autor poručuje: "Zvuči jadno, no mislim da je ova knjiga vrijedna čitanja. I da će još nerođene nerazdjevičene knjižničarke za 200 godina svršavati u svojim cvjetnim gaćicama, prepoznajuči u njoj snagu i nakon što moja prokleta glupa lubanja postane bezvrijedno igralište crva, glodavaca i ostalih podzemnih stvorenja."

Charles (Hank) Bukowski rođen je u Andernachu u Njemačkoj, no kad mu je bilo tri godine s obitelji seli u Los Angeles.

Pisati počinje još u djetinjstvu, a svoju prvu kratku priču objavljuje u dvadesetpetoj. Sa 35 godina počinje objavljivati poeziju.

Odrastao u siromaštvu, Bukowski je pisac iz najnižeg sloja stanovništva. Nikad nije imao podršku velikih izdavača, ili časopisa pa je ostao vjeran klasi iz koje je potjecao, kako tematikom, tako i jezikom kojim se služio. Izdavan od opskurnih izdavačkih kuća, probio se isključivo svojim djelima.

Duboko je prezirao laž i prijetvornost nazoviumjetnika. Njegov je stil pisanja krajnje jednostavan i direktan, no pun neugodnih opisa i nebiranih uličnih riječi. Jedna od važnijih odrednica njegovog djela nesumnjivo je humor, makar zbog svoje grubosti nije po svačijem ukusu.

Bukowski je prvenstveno poznat po svojoj poeziji, no sam se nije smatrao pjesnikom, nego jednostavno - piscem. Započevši zbirkom Flower, Fist and Bestial Wail (1959) svake godine objavljuje barem po jednu zbirku poezije, sve do The Last Night of the Earth Poems (1992). 1963. godine, kad je objavljena zbirka It Catches My Heart in Its Hands, Bukowski već ima vjerne sljedbenike, privučene njegovom krajnjom iskrenošću, prizemnim temama i uličnim rječnikom.

Od kraja šezdesetih Bukowski je pisao kratke priče (1969. izlazi zbirka Zabilješke starog pokvarenjaka) koje se redom odlikuju autobiografskom osnovom, duhovitošću, iskrenošću i nepristojnim riječima. Od kratkih priča treba spomenuti još i Erections, Ejaculations, Exhibitions and General Tales of Ordinary Madness (1972), South of No North (Južno od mjesta gdje sjevera nema - 1973) te Hot Water Music (Muzika vrele vode - 1983).

Prije nego što je profesionalno počeo pisati, Bukowski je dvanaest godina radio u pošti. Nakon što napusti posao, piše roman Post Office (1971), inspiriran vlastitim iskustvom, o pijanici koji se zapošljava u pošti, a nakon mnogih problema, pijanstava i žena taj posao napušta.

Djela Bukowskog većim su dijelom autobiografskog karaktera. Glavni je lik uglavnom Henry Chinaski, piščev alter-ego. U Ham on Rye (Lovcu ispod žita - 1983) pratimo ga kroz djetinjstvo i mladost. U romanu Factotum (Faktotum - 1981) Chinaski, ovoga puta kao odrastao čovjek, luta od grada do grada, mijenjajući poslove i žene. Prema romanu je snimljen film Barfly, za koji je Bukowski napisao scenarij i koji ga je napokon učinio popularnim.

Bukowski je umro u sedamdesetčetvrtoj godini ubrzo nakon što je završio svoj posljednji roman Pulp, koji je posthumno objavljen iste godine.

Ukupno je objavio više od 60 knjiga.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –