Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Andrzej Stasiuk

Taksim

  • Nakladnik: Fraktura
  • Prijevod: Siniša Kasumović
  • 03/2013.
  • 312 str., tvrdi uvez s ovitkom
  • ISBN 9789532664287
  • Cijena: 19.78 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Preko nebrojenih granica, najzabačenijim cestama i uvijek s tek toliko goriva da ih dovede do sljedeće zabiti, W³adek i Pawel u prastarom kamionetu obilaze tržnice i bazare Jugoistočne Europe. Svoju robu, rabljenu odjeću iz “Pariza-Londona-New Yorka” prodaju multietničkim gubitnicima, onima koji se još otimaju za smeće s bliskog Zapada i dalekog Istoka, stanovnicima svijeta koji se troši brže nego krpe kojima ga zasipaju.

Ali kad se W³adek zaljubi u prodavačicu karata iz slovačkog putujućeg cirkusa, dva će se prijatelja uplesti u kriminalne poslove krijumčarenja ljudima, a ono što je počelo kao melankolično-meditativni roman ceste pretvorit će se u napetu priču o bijegu i progonstvu, koja će - u izvedbi jednog od ponajboljih poljskih pripovjedača današnjice - premrežiti nepreglednu pustaru geografije i povijesti Istočne Europe, dati nam da zavirimo u budućnost i odvesti nas sve do srca Novoga svijeta, do Taksima.

Romanom "Taksim" Andrzej Stasiuk svom je uznemirujućem književnom zemljovidu dodao još jedno fascinantno područje, zonu u kojoj se susreću i iskre lirizam i okrutnost, pejzaži svijeta kojega se vrijedi bojati i - možda još koji čas - voljeti ga.


Kako žestoka, divlja i prekrasna knjiga o onome što obično nazivamo siromašnim Istokom! Najbolja knjiga koju je Andrzej Stasiuk dosad napisao. Borbeni div iz poljskih planina ovim je romanom ostvario majstorsko djelo: još nikad nije bio tako poetičan, tako emotivan, tako precizan. Još nikada nije bio tako radikalan.
WDR3

Stasiukov talent sastoji se u tome da prikaže “otrovnu i neizlječivu tugu svakodnevice”. Opčinjava nas tema, poezija, ritam. Dobro raspoloženje nastavlja se i u porazu.
Le Figaro littéraire

Andrzej Stasiuk jedan je od najvažnijih i najprevođenijih suvremenih poljskih pisaca. Rodio se 1960. u Varšavi. Za služenja vojnoga roka 1980. dezertirao je, a nakon toga proveo više godina u vojnim i civilnim zatvorima. Od 1986. živi u karpatskom planinskom selu Czarne.

Prvu knjigu, zbirku "Hebronski zidovi", s dvanaest priča temeljenih na zatvorskom iskustvu, objavio je 1992. Od tada objavljuje prozu, eseje i poeziju gotovo godišnjim ritmom, tako da se njegov opus već približio broju od trideset knjiga. Dobitnik je brojnih poljskih i međunarodnih nagrada, a njegova proza prevedena je na sve važnije svjetske jezike. Sa suprugom vodi nakladničku kuću Czarne, u kojoj objavljuju probrane naslove.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Taksim - Andrzej Stasiuk –

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –