Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Želimir Periš

Mučenice

  • Nakladnik: Algoritam
  • 09/2013.
  • 212 str., meki uvez
  • ISBN 9789533166797
  • Cijena: 11.81 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

"Mučenice", prva knjiga Želimira Periša, zbirka je od petnaest priča koje kroz kratke ulomke pripovijeda četrnaest žena i jedna ženka, premda bi se moglo reći da je i većina žena svedena na status ženki, jer, pamtimo zlatne riječi Danila Kiša: Istoriju pišu pobednici. Predanja ispreda puk – a historijski pobjednici su muškarci, da ne kažemo mužjaci.

No, na stranu plemenita nakana i historijska revizija provedena ovakvim pripovijedanjem i ovom zbirkom, jer ništa od toga, ni nepravda, ni status žen(k)e, ništa ne bi bilo značajno da se ne radi o odličnim pričama. Bez te, čiste književne kvalitete i njezine umjetničke transcendencije koja čitatelja emotivno potresa i racionalno pretresa, ova bi knjiga bila pamflet, a ne knjiga o kojoj će se pričati kao, barem, vanserijskoj.

Želimir Periš svojim pričama hvata vremenski raspon od maglovitog mitskog doba do podjednako nepouzdane fantastike futurizma, gotovo kronološki, kao u nekakvoj velikoj sagi o Ženi, pri čemu je najviše pažnje posvetio suvremenosti. Njegove pripovjedačice su prvo mitske žene, pa iznimne osobe, e da bi kako se bližimo suvremenosti pravo glasa i govora dobile obične, svakodnevne, sve individualiziranije i emancipiranije, ali nije ni pogrešno ni ironično reći – mučenice. S njima muka proviri tamo gdje joj se čitatelj slabo nada, u ovom našem svakdanjem svijetu, limbu, paklu, što li već jest.

"Mučenice" su knjiga koju bi, u prvom redu, trebali pročitati i proživjeti muškarci. Žene su je već proživjele.

Želimir Periš rođen je 1975. u Zadru. Objavio je više priča, nešto poezije i jednu dramu u kulturnim i književnim tiskovinama i portalima regije. Priče su mu objavljene i u knjigama: "Trenutak proze“, Znanje 2010; "Batoni“, Zenica 2012; "Prostor za mokrog psa“, Kulturni front, Beograd 2012; “Lapis Histriae” Forum Tomizza, Umag 2012; “Pitchwise” Sarajevo 2012; “Demokracija”, GONG, Zagreb 2013; "Mučenice", Algoritam, Zagreb 2013. Priče su mu prevedene na talijanski, ukrajinski, bugarski i engleski.

Za priče je dobio nagrade: SFera 2002, Džepni Fest Mostar 2011, Lapis Histriae 2012, Pitchwise 2012, Lush 2013 (druga nagrada), GONG 2013 (druga nagrada), Lapis Histriae 2013 (finalist). Za poeziju dobio nagradu Ulaznica 2012 (druga nagrada).

Objavio je i tri romana: "Mima i kvadratura duga" (2013.), "Mima i vaše kćeri" (2015.) i "Mladenka kostonoga" (2020.), a za potonji je 2021. godine dobio književnu nagradu tportala za najbolji hrvatski roman.

Urednik je više knjiga uključujući zbornik radova udruge Zadarskih pisaca ZaPis i više knjiga u nakladi Centra za kreativno pisanje. Vodi OtPis, radionice kreativnog pisanja u Zadru i Zagrebu i Kulturni otpis, emisiju o književnosti na Novom radiju. Organizirao je mnoge ZaPisove književne večeri i promocije mladih, srednjih i starih autora iz domovine i regije. S Centrom za Kreativno pisanje organizator Ljetne škole pisanja. Jedan od direktora KaLibar bestiVal književnog festivala.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Želimir Periš: Mučenice - book trailer –

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –