Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Marc Girard

Bajke braće Grimm : Psihoanalitičko čitanje

  • Nakladnik: TIM press
  • Prijevod: Ita Kovač
  • 10/2013.
  • 168 str., meki uvez
  • ISBN 9789537177690
  • Cijena: 15.26 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Bajke braće Grimm nikad nas nisu prestale očaravati, po svoj prilici zato što tako začuđujuće relevantno opisuju poteškoće i sve ono što možemo dobiti ili izgubiti kada je riječ o našim obiteljskim i ljubavnim odnosima. Kroz čitanje brojnih priča, Marc Girard otkriva dramatične učinke roditeljskog nanošenja zla i roditeljske inkompetentnosti. Potom analizira stvaralačku moć ljubavi, koja podržava, popravlja, oblikuje junaka i daje mu snagu da nadvlada muke koje trpi, baš kao i vlastite nedostatke.

Suprotno dominantnoj zapadnoj tradiciji – onoj Tristana i Izolde – bajke braće Grimm ne vežu ljubav uz smrt: iznenađujuće, štoviše subverzivne, one opjevavaju ostvarivanje želje u životu, prava ljubavnika nasuprot bezdušnom društvenom redu i sposobnost onih koji se vole da slome neumitnu sudbinu koja razdvaja i satire.

***

Marc Girard (1955.) francuski je književni kritičar, psihoterapeut, liječnik i matematičar. Uz brojne znanstvene radove, objavio je književne kritike o djelima Flauberta, Balzaca, Zole i Grimmovim pričama. Tematika knjige "Bajke braće Grimm – Psihoanalitičko čitanje" spaja njegovo zanimanje za psihoanalizu (psihoterapeutiku) i za književnost.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –