Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Saul Singer Dan Senor

Start-up nacija : Tajna izraelskog ekonomskog čuda

  • Nakladnik: Profil
  • 04/2014.
  • 380 str., meki uvez
  • ISBN 9789533132976
  • Cijena: 17.12 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Izraelski autori Dan Senor i Saul Singer u knjizi "Start-up nacija" objašnjavaju u čemu se sastoji tajna izraelskog ekonomskog čuda, kako to Izrael – država sa samo 7 milijuna stanovnika, stara samo 65 godina, okružena neprijateljima, u trajnom ratnom stanju još od svog osnutka, bez ikakvih prirodnih resursa – stvara više start-up tvrtki od većih, stabilnih država koje nisu u ratu, kao što su Japan, Kina, Indija, Južna Koreja, Kanada i Velika Britanija.

Što su u ovoj knjizi napisali najbolje objašnjavaju autori sami:

"Ovo je knjiga o inovativnosti i poduzetništvu, i o tome kako je jedna mala država – Izrael – utjelovila oboje. Ovo nije knjiga o tehnologiji, unatoč tomu što opisujemo brojne tehnološki vrlo razvijene kompanije. Premda smo fascinirani tehnologijom i njenim utjecajem na suvremeno doba, usredotočeni smo na ekosustav koji generira potpuno nove poslovne ideje.

Ova knjiga jednim je dijelom istraživanje, drugim rasprava, a dijelom je i priča. Čitatelj bi mogao očekivati da ona bude kronološki strukturirana, oko kompanija ili u skladu s raznolikim ključnim elementima koje smo identificirali u izraelskom modelu inovacija. Ti organizacijski modeli bili su nam vrlo privlačni, ali smo ih na kraju sve odbacili u korist mozaičnog pristupa.

Istražujemo povijest i kulturu i koristimo se odabranim pričama o kompanijama da bismo razumjeli otkuda je potekla sva ta kreativna energija i oblici u kojima se ona izrazila. Intervjuirali smo ekonomiste i izučavali njihova stajališta, ali smo svojoj temi pristupili kao poznavatelji povijesti, ekonomije i geopolitike. Jedan od nas (Dan) ima uporište u ekonomiji i politici, drugi (Saul) u politici i novinarstvu. Dan živi u New Yorku, studirao je u Izraelu a živio, radio i putovao u arapskom svijetu; Saul je odrastao u Sjedinjenim Američkim Državama, a danas živi u Jeruzalemu.

Iako je naša naklonost za neispričanu priču o tome što je Izrael gospodarski postigao bila najveći poticaj za pisanje ove knjige, mi govorimo o područjima na kojima Izrael zaostaje. Također istražujemo prijetnje nastavku izraelskog uspjeha – što će većinu čitatelja iznenaditi, s obzirom na to da se one ne odnose na prijetnje za koje su općenito zainteresirani međunarodni novinari.

Zavirit ćemo nakratko i na dva druga područja i odgovoriti zašto američka industrija inovacija, za razliku od prakse u izraelskom gospodarstvu, nije bolje iskoristila prednost poduzetničkog talenta što ga je ponudila američka vojna izobrazba i iskustvo; i zašto se arapski svijet suočava s poteškoćama u poticanju poduzetništva. Te teme zaslužuju sveobuhvatan tretman koji nadilazi okvire ove knjige; o svakoj od njih može se napisati nova knjiga.

Naposljetku, ako postoji tema koju se uglavnom zaobilazilo, unatoč opširnom medijskom izvještavanju o Izraelu, to je upravo ona da ključni ekonomski pokazatelji ukazuju na to da Izrael predstavlja najveću koncentraciju inovacija i poduzetništva u svijetu današnjice. Ovom knjigom nastojali smo objasniti taj fenomen."

***

Prakticiranje "start-up mentaliteta" na svim razinama, od malih tvrtki pa sve do cjelokupne države i nacije, dovelo je Izrael do statusa najinovativnije države na svijetu. To je zacijelo putokaz i primjer svima koji ga žele slijediti.

Josip Muller, regionalni menadžer u tvrtki Johnson & Johnson i programski direktor konferencije Start-Up Croatia.


Amerika mnogo toga može naučiti iz doista impresivnog izraelskog poduzetničkog modela – ponajprije o kulturi liderstva i upravljanja rizikom. "Start-up država" knjiga je uputa za sve izvršne direktore koji žele stvoriti sljedeću generaciju korporativnih lidera.

Tom Brokaw, specijalni dopisnik NBC Newsa i autor uspješnice "The Greatest Generation".


Usred kaosa Bliskog istoka, postoji izvanredna priča o inovativnosti. "Start-up država" prepuna je nadahnjujućeg uvida u ono što se krije iza dinamičnog izraelskog gospodarstva. Ovo je knjiga koja stiže u pravo vrijeme nudeći toliko potrebnu pohvalu poduzetničkom duhu.

Meg Whitman, bivša predsjednica i izvršna direktorica e-Baya.

 

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –