Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Radoslav Katičić

Vilinska vrata : I dalje tragovima svetih pjesama naše pretkršćanske starine

  • Nakladnik: Matica hrvatska
  • Nakladnik: Ibis grafika
  • 05/2014.
  • 244 str., tvrdi uvez s ovitkom
  • ISBN 9789536927838
  • Cijena: 29.20 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Akademik Radoslav Katičić u knjizi "Vilinska vrata" rekonstruira i tumači svete tekstove, obrede i vjerovanja naše pretkršćanske starine. U trinaest cjelovitih studija autor donosi priče posebno vezane za hrvatsko podneblje, konkretna pojedina mjesta i sredine. U njima upućuje na obilježja naše stare vjere koja su povezane sa samim zemljištem - tako i sam naslov djela dolazi iz istoimene studije o velebitskom toponimu.

Autor prvenstveno motri prostor i uočava da je prostor doživljen kao božanski, dok tražeći ostatke pretkršćanske tekstovne predaje zaključuje kako nam je ona dostupna samo preslojena kršćanstvom te treba promatrati kako se pretkršćanska predaja preoblikuje i nastavlja u kršćanskoj.

"Utvrđivanje staroga, ishodišnog stanja zahtijeva intenzivno bavljenje mijenom. Valja iznaći i utvrditi kako se je stara vjera mijenjala u doticaju s kršćanstvom i kako se je kršćanstvo mijenjalo u tijesnom i dugotrajnom doticaju sa starom vjerom. Kroz duga stoljeća jedno je živjelo u uskom dodiru s drugim. Svečani čin na Crkvini u Biskupiji nije mogao trenutačno iščupati staru vjeru narodu iz duše." (Radoslav Katičić)

***

Radoslav Katičić (1930), klasični filolog, jezikoslovac, indoeuropeist, indolog i slavist, jedan je od najistaknutijih hrvatskih znanstvenika u zemlji i svijetu na području humanističkih znanosti. U posljednjih dvadesetak godina bavio se najviše poviješću hrvatske gramatike, filologijom ranoga hrvatskog srednjovjekovlja, sintetičkim istraživanjem ključnih razdoblja povijesti hrvatske književnosti i rekonstrukcijom praslavenskih obrednih tekstova, sakralnoga pjesništva mitološkoga sadržaja te zakonskih i drugih pravnih tekstova.

Radoslav Katičić (1930. - 2019.) vrsni je hrvatski filolog, slavist, indolog, jezikoslovac u najširem mogućem značenju te riječi. Znanstvenu karijeru započeo je na Filozofskome fakultetu u Zagrebu, na kojemu je djelovao od 1954. do 1977., a od 1977. bio je profesor slavenske filologije na Sveučilištu u Beču.

Posljednjih godina bavio se najviše poviješću hrvatske gramatike, filologijom ranoga hrvatskog srednjovjekovlja, sintetičkim istraživanjem ključnih razdoblja povijesti hrvatske književnosti i rekonstrukcijom praslavenskih obrednih tekstova, sakralnoga pjesništva mitološkoga sadržaja te zakonskih i drugih pravnih tekstova. Član je više nacionalnih akademija znanosti u umjetnosti.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –