Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Slavoj Žižek Srećko Horvat

What Does Europe Want: The Union and Its Discontents

  • Nakladnik: V.B.Z.
  • 07/2014.
  • 188 str., meki uvez
  • ISBN 9789533046563
  • Cijena: 13.14 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Usred najveće krize koja je dohvatila Europsku uniju Hrvatska se 1. srpnja 2013., nakon dugog pristupnog procesa i puno muka, uspjela izboriti za pristupanje Uniji. Sljedećih nekoliko godina Hrvatska je vjerojatno zadnja država koja se pridružuje Europskoj uniji, a na obzoru nema ozbiljnih skorih kandidata. Parafrazirajući Freudovo slavno pitanje "Što žena želi?", Slavoj Žižek i Srećko Horvat udružuju snage da bi istražili goruće pitanje "Što Europa želi?", a sve to uz diskretnu pomoć "najopasnijeg političara Europe" Alexisa Tsiprasa.

 

Analizirajući slovenska iskustva, kao iskustva prve ex-jugoslavenske države koja se pridružila Europskoj uniji još 2004. i kratku povijest Unije, autori dolaze do uznemirujućih zaključaka. Umjesto mirovnog projekta, Europska unija sve se više pretvara u neprekidnu ratnu zonu, uključujući isključivanje imigranata, imigrantske nemire u Parizu i Londonu ili europske "humanitarne" intervencije s ciljem uvođenja više "demokracije" u Libiju i Maliju, a naravno da se ne mogu ignorirati ni pritisci na "neposlušnu" članicu – Grčku.

 

Žižek i Horvat se na sve to, i još štošta, osvrću i vatreno zalažu za drugačiju "ideju Europe", po svemu sudeći europskiju od onoga što Europska unija nudi.

Slavoj Žižek, filozof, sociolog, kulturni kritičar i psihoanalitičar, rođen je u Ljubljani 1949. Doktorirao je na Ljubljanskom sveučilištu 1981., a drugi doktorat obranio je u Parizu na slavnom Sveučilištu Pariz VIII. Danas je Slavoj Žižek jedan od najcjenjenijih i najpopularnijih filozofa, a često ga nazivaju i najopasnijim filozofom Zapada. Autor je više od pedeset knjiga prevedenih na više od dvadeset svjetskih jezika.

Srećko Horvat (Osijek, 1983.) filozof je i autor brojnih knjiga prevedenih na više od deset jezika, uključujući "Poslije apokalipse" (V.B.Z., 2022.), "Što Europa želi?" (zajedno sa Slavojem Žižekom, 2013.) i "Radikalnost ljubavi" (2016.). Tekstove mu objavljuju The Guardian, New York Times, Newsweek, Spiegel, Süddeutsche Zeitung i mnogi drugi vodeći svjetski mediji. Bio je jedan od osnivača Subversive Festivala, a godinama je vodio i uređivao Filozofski teatar u zagrebačkom HNK-u. Jedan je od osnivača međunarodnih pokreta DiEM25 i Progressive International.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –