Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel

Dragan Jurak ×

Kritika • 01.01.2016.

Naomi Klein : Ovo mijenja sve

Naomi Klein nudi jednostavan financijski plan spašavanja svijeta. Godine 2011. Odjel za ekonomska i socijalna pitanja Ujedinjenih naroda izračunao je koliko bi koštala 'pobjeda nad siromaštvom, povećanje proizvodnje hrane kojim bi se izbrisala glad, bez uništavanja zemlje i vodenih resursa, i pritom izbjeglo katastrofalne klimatske promjene'. Cijena je iznosila 1,9 bilijuna dolara godišnje.
Kritika • 21.12.2015.

Marija Todorova : Imaginarni Balkan

Povjesničarka Todorova pozvala je na demitologizaciju i re-historizaciju Balkana. Njena knjiga polazi od toga da interpretacijski pristupi fenomenima na Balkanu "često počivaju na diskursu ili stabilnom sustavu stereotipa koji Balkan vežu u kognitivnu luđačku košulju".
Kritika • 11.12.2015.

Jacques Ranciere : Bela Tarr, vrijeme od poslije

Belu Tarra u 'Torinskom konju' ne zanima sudbina Nietzschea nego konja. Njegov film ne prati sudbinu Brkova, već sudbinu konja, sudbinu kočijaša i sudbinu njegove kćeri. Ranciere skreće pažnju na važnost lokacija u Tarrovim filmovima. Mjesto snimanja predstavlja prvi lik u filmu. Zbiljska tijela stavljaju se u suodnos s 'moći određenih mjesta'.
Kritika • 01.12.2015.

Laurent Binet : HHhH

Binet iz sadašnjosti pokušava skočiti na brod povijesti, umaknuti i svakodnevici i njenim životnim i literarnim izazovima. Na tom brodu i vidi sebe kao pisca. Svoju literarno-povijesnu opsesiju stavlja u isti rang s opsesivnim igranjem video-igrica s temom Drugog svjetskog rata, ili nekim bizarnim, kolekcionarskim hobijem sakupljanja nacističkih artefakata.
Kritika • 19.11.2015.

Milan Kundera : Praznik beznačajnosti

'Praznik beznačajnosti' započinje, i može se reći završava, fiksacijom francusko-češkog klasika na novi trend pokazivanja pupka. Ako nam to govori da je Kundera 'ishlapio', da su ga preuzele dementne gerijatrijske opsesije erotske naravi, onda bi smo mogli reći – odlično!, gdje ćeš bolje!, klasik 'hlapi' na jedan literarno vrlo zahvalan način.
Kritika • 01.10.2015.

Tadeusz Borowski : Kod nas u Auschwitzu

Željan života, željan ljubavi, Borowski svoje ratno i logoraško iskustvo literarno uokviruje s dvije (tragične) romanse. I dok su u mnogim drugim svjedočanstvima logori bili 'točka nesreće' koja dokida ljubav i seksualnost kod Borowskog seksualnost i ljubav preživljavaju i u najtežim okolnostima; život uopće.
Kritika • 08.09.2015.

David Lagercrantz : Što nas ne ubije

Velika je nepravda da Larssonov četvrti nastavak još uvijek nije objavljen. Logika kapitala važnija je od literature. No pitanje je što bi smo s Larssonovom četvorkom dobili. Ne samo zato jer rukopis nije završen, već i stoga što je Larsson bio u očitom padu.