Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel

Dragan Jurak ×

Preporuka • 08.07.2015.

Preporuke za razbijanje ljetne lakomislenosti

Dragan Jurak odvojio je djelić svog godišnjeg odmora i za vas odabrao naslove koji su obilježili njegovu godinu. Od emotivno 'ohlađenog' Tita, prikaza Pariza 20-tih iz pera najpoznatijeg noćnog taksiste i svjedočanstva preživjelog iz Treblinke do rock publicistike Davida Byrnea... sve je tu u svrhu razbijanje vaše potencijalne ljetne lakomislenosti.
Kritika • 03.07.2015.

Ivo Goldstein i Slavko Goldstein : Tito

U biografiji 'Tito' Ivo i Slavko Goldstein razrješuju Tita od apsolutne krivnje u slučaju Gorkića, 'lijevih skretanja', Bleiburga i Golog otoka, ali nemaju nimalo razumijevanja za obračun s Đilasom, Savkom i Tripalom, te Latinkom Perović i Markom Nikezićem.
Kritika • 21.06.2015.

Andrzej Wajda : Film i ostatak svijeta: Autobiografija

Wajda nije Gombrowicz. Njegova nakana nije 'pobijediti poljskost' u sebi, potući se protiv 'slatkog nam poljaštva'. Dapače, od kada je kao dječak položio zakletu Armiji Krajowi pa do godina kada se kao slavni redatelj pridružio Solidarnosti, Wajda je 'disao' zajedno s Poljskom.
Kritika • 10.06.2015.

Philipp Blom : Vrtoglave godine: Europa, 1900.-1914.

U 'Vrtoglavim godinama' Philipp Blom razmatra niz događaja i dominantnih tendencija, od modernizma i znanosti, imperijalizma i kolonijalizma, militarizma i utrke u naoružanju, utopizma i revolucije, feminizma i muškosti, avangardne umjetnosti i popularne umjetnosti, pa uže...
Kritika • 03.06.2015.

Anton Balaž : Logor posrnulih žena

Slovački pisac koristi prostitutke kao suprotnost libidalno suspregnutog komunističkog režima, izvan i unutar logora, kao žovijalne, biofilne djevojke, kojima je sudbina, eto, namijenila da preživljavaju naplaćujući muškarcima, premda je njima samima najdraže kada im daju iz ljubavi.
Kritika • 10.04.2015.

Alexander Waugh : Kuća Wittgenstein

Ludwigov odnos prema bogatstvu i novcu karakterističan je bio za cijelu obitelj. Previše novca smatrano je "ne-etičnim“ i "buržoaskim“. Sva su djeca bila široke ruke i darivali su novac šakom i kapom, kao pomoć prijateljima ili donacije za razne svrhe.
Kritika • 24.03.2015.

Colum McCann : Transatlantik

Knjiga se može preporučiti svakom, i zahtjevnom i manje zahtjevnom čitatelju. Ali McCann kao da je u svojoj literarnoj radionici, u svojoj književnoj garaži, sastavio fantastičan automobil, samo bez akumulatora; izložbeni model.