Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel

Dragan Jurak ×

Kritika • 19.11.2015.

Milan Kundera : Praznik beznačajnosti

'Praznik beznačajnosti' započinje, i može se reći završava, fiksacijom francusko-češkog klasika na novi trend pokazivanja pupka. Ako nam to govori da je Kundera 'ishlapio', da su ga preuzele dementne gerijatrijske opsesije erotske naravi, onda bi smo mogli reći – odlično!, gdje ćeš bolje!, klasik 'hlapi' na jedan literarno vrlo zahvalan način.
Kritika • 11.11.2015.

Hannah Arendt : Izvori totalitarizma

Svijet kojeg je Arendt izvanredno precizno opisala i raščlanila u svojoj političko teorijskoj studiji dobrim je svojim dijelom postao povijest. No modele totalitarizma koje studija uspostavlja nisu simptomatični samo za XX stoljeća, i za XIX stoljeće kao njegovu prethodnicu. Određeni elementi 'Izvora totalitarizma' lako se prepoznaju i u današnjem svijetu.
Kritika • 09.11.2015.

Razvan Radulescu : Teodozije Mali

Na filmu imamo ogoljeli realizam, u romanu imamo bajku izmještenu iz realnog prostora i vremena. Film je poput Ahila uronjen u socijalni kontekst, roman je fantazija i parabola političkog života tranzicijske države. Na filmu se povremeno pojavljivao mračni i gotovo nenamjerni humor, u romanu humor je vedar i sveprisutan. Na filmu sve je bila redukcija, u romanu hiperbola.
Kritika • 19.10.2015.

David Sterritt : J.L. Godard - Vidjeti nevidljivo

Snimajući filmove, i kasnije televizijske serije, Godard pokušava 'ograničiti ideološku moć filma dovodeći u pitanje društveno znanje koje film navodno reprezentira.' Godard je filmofilm, zaljubljenik u Hollywood, u žanrovski film, u populistički film, koji to oružje neprijatelja okreće protiv njega samog.
Kritika • 09.10.2015.

Amos Oz i Fania Oz-Salzberger : Židovi i riječi

Romanopisac Oz i povjesničarka Oz-Salzerberg u 'Židovima i riječima' ne tematiziraju status knjige kod kršćana i muslimana, niti što se toga tiče knjigu kao simbol međuvjerske ili među civilizacijske netrpeljivosti. Njihovo polazište jest utjecaj knjige na kulturu Židova.
Kritika • 14.08.2015.

Roberto Bolano : Nacistička književnost u Americi

Jedinstvena spisateljska groznica, delirij tokom kojeg je Bolano ispisao tisuće i tisuće stranica, jasno se osjeća u 'Naci književnosti'. Između ovog i onog projekta, nekoliko različitih rukopisa u raznim fazama nastajanja, stiglo se stisnuti i čitavu jednu fiktivnu književnost.
Kritika • 15.07.2015.

Ricardo Piglia : Spaljeni novac

'Spaljeni novac' Ricarda Piglie stilski je iskovan poput oštrice samurajske katane; poput sjene jahača na pustinjskom suncu, rekao bi McCarthy. No u konačnici roman dobacuje onoliko daleko koliko ga nosi Brechtova 'metaforička gesta' i pop-mitologija odmetnika i antijunaka.