Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel

Dragan Jurak ×

Kritika • 01.09.2015.

The Economist : Megapromjena - Kako će izgledati svijet 2050.

Svjesni potencijalne blamaže, svjesni da govor o budućnosti prvenstveno teži tomu da kontrolira sadašnjost (u slučaju Economista prikriveno neoliberalnu), ovi ljudi hrabro iznose desetine prognoza i procjena kako bi budućnost mogla izgledati 2050.
Kritika • 14.08.2015.

Roberto Bolano : Nacistička književnost u Americi

Jedinstvena spisateljska groznica, delirij tokom kojeg je Bolano ispisao tisuće i tisuće stranica, jasno se osjeća u 'Naci književnosti'. Između ovog i onog projekta, nekoliko različitih rukopisa u raznim fazama nastajanja, stiglo se stisnuti i čitavu jednu fiktivnu književnost.
Kritika • 30.07.2015.

Karl Ove Knausgaard : Moja borba : prva knjiga

Skandinavske kulture nisu sklone javnim demonstracijama osjećaja. Kao i šarena odjeća, ili sklonost pokazivanju novca, one su ostavljene južnijim kulturama. No Knausgaardu zadržavanje suza nije jača strana. Plače uvijek, u svim prilikama, na svim mjestima...
Kritika • 15.07.2015.

Ricardo Piglia : Spaljeni novac

'Spaljeni novac' Ricarda Piglie stilski je iskovan poput oštrice samurajske katane; poput sjene jahača na pustinjskom suncu, rekao bi McCarthy. No u konačnici roman dobacuje onoliko daleko koliko ga nosi Brechtova 'metaforička gesta' i pop-mitologija odmetnika i antijunaka.
Preporuka • 08.07.2015.

Preporuke za razbijanje ljetne lakomislenosti

Dragan Jurak odvojio je djelić svog godišnjeg odmora i za vas odabrao naslove koji su obilježili njegovu godinu. Od emotivno 'ohlađenog' Tita, prikaza Pariza 20-tih iz pera najpoznatijeg noćnog taksiste i svjedočanstva preživjelog iz Treblinke do rock publicistike Davida Byrnea... sve je tu u svrhu razbijanje vaše potencijalne ljetne lakomislenosti.
Kritika • 19.05.2015.

Boris Pavelić : Smijeh slobode: Uvod u Feral Tribune

Funkcionirajući kao Fort Apache slobodnog novinarstva, Feral je najčešće funkcionirao po sistemu "sami protiv svih“. Koliko je takva pozicija romantična, toliko je i traumatska.
Kritika • 30.04.2015.

Terry Eagleton : Kultura i smrt Boga

Na pitanje može li kultura postati sveti diskurs postreligijskog doba i povezati ljude i inteligenciju u jedinstvenu duhovnu zajednicu, može li u srcu kapitalizma kultura stupiti na mjesto religije... Eagleton jednostavno odgovara – ne.