Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel

Dragan Jurak ×

Kritika • 20.03.2016.

Karl Ove Knausgaard : Moja borba : druga knjiga

Znamo, Knausgaard ne izmišlja. Od fikcije mu je muka. Pomisao da izmišlja likove, zaplete, da piše o nečemu što nema veze s njegovim iskustvom, životom, izaziva u njemu fizičku reakciju. Tu je i općenito gubitak vjere u književnost, u pomisao da čita nešto što je netko izmislio; u ideji da sudjeluje u toj inflaciji pripovijedanja, golemom valu fikcije koji preplavljuje suvremenu kulturu milijunima...
Kritika • 17.03.2016.

David Mitchell : Koštani satovi

Čitajući 'Koštane satove' s vremena na vrijeme pojavljuje se misao da štos možda uopće i nije u 'mičelovskom', 'širokopojasnom' romanu. Da bit nije u golemom platnu, i golemoj literarnoj mašti koja se njime valja. Već upravo suprotno: da su 'Koštani satovi' najbolji u svojim detaljima, da je Mitchell najzanimljiviji u pojedinoj figuri, rečenici.
Kritika • 03.03.2016.

Jim Crace : Žetva

Jasno je, Crace zapravo piše o onome što je Naomi Klein nazvala 'doktrinom šoka'. Da bi se provela drastična preraspodjela kapitala i drastična promjena dosadašnjeg sustava i načina života potreban je teror i destabilizacija. Kod Cracea imamo isto djelovanje ali u svom iskonskom obliku.
Kritika • 24.02.2016.

Eva Illouz : Hladna Intimnost / Hard-core romansa

Seks nije samo seks.Nije isto spavate li sa ženom u krevetu, s ljubavnicom u hotelskoj sobi, ili s ljubavnikom na plaži. I nije isto prakticirate li pritom seks sa zaštitom, oralni ili analni seks, odnosno heteroseks ili homoseks. U svakom od ovih slučajeva seks je flagrantniji politički čin od odlaska na biralište ili gledanja središnjeg dnevnika nacionalne televizije.
Kritika • 10.02.2016.

Željko Krušelj : Igraonica za odrasle: Polet 1976.-1990.

Kao subverzivni underground fanzin sufinanciran od državnih struktura, i pod strogom režimskom kontrolom, Polet je bio kuriozitet u svjetskim razmjerima. Istočno-evropski paradoks: dah slobode umirućeg rigidnog režima. Novina čiji je konceptualni i vizualni eklekticizam potvrđen tri i pol desetljeća kasnije uvrštavanjem ranog razdoblja Poleta u postav MoMe, Muzeja moderne umjetnosti u New Yorku.
Kritika • 21.12.2015.

Marija Todorova : Imaginarni Balkan

Povjesničarka Todorova pozvala je na demitologizaciju i re-historizaciju Balkana. Njena knjiga polazi od toga da interpretacijski pristupi fenomenima na Balkanu "često počivaju na diskursu ili stabilnom sustavu stereotipa koji Balkan vežu u kognitivnu luđačku košulju".
Kritika • 01.12.2015.

Laurent Binet : HHhH

Binet iz sadašnjosti pokušava skočiti na brod povijesti, umaknuti i svakodnevici i njenim životnim i literarnim izazovima. Na tom brodu i vidi sebe kao pisca. Svoju literarno-povijesnu opsesiju stavlja u isti rang s opsesivnim igranjem video-igrica s temom Drugog svjetskog rata, ili nekim bizarnim, kolekcionarskim hobijem sakupljanja nacističkih artefakata.