Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel

Dragan Jurak ×

Kritika • 21.09.2015.

Donald Ray Pollock : U vječnoj borbi sa sotonom

Svojom pojavom Pollock reproducira ideal 'divljeg', 'samoniklog' književnika. Umjesto u knjižnicama on se inspiracijama napajao na skrovitom gorskom izvoru. Umjesto na sveučilištima on je književnost živio među neukim, nasilnim i pokvarenim pukom.
Kritika • 08.09.2015.

David Lagercrantz : Što nas ne ubije

Velika je nepravda da Larssonov četvrti nastavak još uvijek nije objavljen. Logika kapitala važnija je od literature. No pitanje je što bi smo s Larssonovom četvorkom dobili. Ne samo zato jer rukopis nije završen, već i stoga što je Larsson bio u očitom padu.
Kritika • 01.09.2015.

The Economist : Megapromjena - Kako će izgledati svijet 2050.

Svjesni potencijalne blamaže, svjesni da govor o budućnosti prvenstveno teži tomu da kontrolira sadašnjost (u slučaju Economista prikriveno neoliberalnu), ovi ljudi hrabro iznose desetine prognoza i procjena kako bi budućnost mogla izgledati 2050.
Kritika • 14.08.2015.

Roberto Bolano : Nacistička književnost u Americi

Jedinstvena spisateljska groznica, delirij tokom kojeg je Bolano ispisao tisuće i tisuće stranica, jasno se osjeća u 'Naci književnosti'. Između ovog i onog projekta, nekoliko različitih rukopisa u raznim fazama nastajanja, stiglo se stisnuti i čitavu jednu fiktivnu književnost.
Kritika • 30.07.2015.

Karl Ove Knausgaard : Moja borba : prva knjiga

Skandinavske kulture nisu sklone javnim demonstracijama osjećaja. Kao i šarena odjeća, ili sklonost pokazivanju novca, one su ostavljene južnijim kulturama. No Knausgaardu zadržavanje suza nije jača strana. Plače uvijek, u svim prilikama, na svim mjestima...
Kritika • 10.06.2015.

Philipp Blom : Vrtoglave godine: Europa, 1900.-1914.

U 'Vrtoglavim godinama' Philipp Blom razmatra niz događaja i dominantnih tendencija, od modernizma i znanosti, imperijalizma i kolonijalizma, militarizma i utrke u naoružanju, utopizma i revolucije, feminizma i muškosti, avangardne umjetnosti i popularne umjetnosti, pa uže...
Kritika • 19.05.2015.

Boris Pavelić : Smijeh slobode: Uvod u Feral Tribune

Funkcionirajući kao Fort Apache slobodnog novinarstva, Feral je najčešće funkcionirao po sistemu "sami protiv svih“. Koliko je takva pozicija romantična, toliko je i traumatska.