Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel

Dragan Jurak ×

Kritika • 12.01.2016.

Jonathan Franzen : Čistoća

U osnovi roman prati tri obitelji u dvije generacije. Dvije američke obitelji, jednu nasljednika carstva mesne industrije, drugu srednjestalešku američko-njemačku obitelj, te jednu istočno-njemačku obitelj. No naglasak je na djeci i njihovim traumatskim odnosima s roditeljima. To tematiziranje disfunkcionalnih obiteljskih odnosa donosi nekoliko uspjelih portreta, mnoštvo zanimljivih situacija, i pregršt...
Kritika • 01.01.2016.

Naomi Klein : Ovo mijenja sve

Naomi Klein nudi jednostavan financijski plan spašavanja svijeta. Godine 2011. Odjel za ekonomska i socijalna pitanja Ujedinjenih naroda izračunao je koliko bi koštala 'pobjeda nad siromaštvom, povećanje proizvodnje hrane kojim bi se izbrisala glad, bez uništavanja zemlje i vodenih resursa, i pritom izbjeglo katastrofalne klimatske promjene'. Cijena je iznosila 1,9 bilijuna dolara godišnje.
Kritika • 21.12.2015.

Marija Todorova : Imaginarni Balkan

Povjesničarka Todorova pozvala je na demitologizaciju i re-historizaciju Balkana. Njena knjiga polazi od toga da interpretacijski pristupi fenomenima na Balkanu "često počivaju na diskursu ili stabilnom sustavu stereotipa koji Balkan vežu u kognitivnu luđačku košulju".
Kritika • 11.12.2015.

Jacques Ranciere : Bela Tarr, vrijeme od poslije

Belu Tarra u 'Torinskom konju' ne zanima sudbina Nietzschea nego konja. Njegov film ne prati sudbinu Brkova, već sudbinu konja, sudbinu kočijaša i sudbinu njegove kćeri. Ranciere skreće pažnju na važnost lokacija u Tarrovim filmovima. Mjesto snimanja predstavlja prvi lik u filmu. Zbiljska tijela stavljaju se u suodnos s 'moći određenih mjesta'.
Kritika • 01.12.2015.

Laurent Binet : HHhH

Binet iz sadašnjosti pokušava skočiti na brod povijesti, umaknuti i svakodnevici i njenim životnim i literarnim izazovima. Na tom brodu i vidi sebe kao pisca. Svoju literarno-povijesnu opsesiju stavlja u isti rang s opsesivnim igranjem video-igrica s temom Drugog svjetskog rata, ili nekim bizarnim, kolekcionarskim hobijem sakupljanja nacističkih artefakata.
Kritika • 09.10.2015.

Amos Oz i Fania Oz-Salzberger : Židovi i riječi

Romanopisac Oz i povjesničarka Oz-Salzerberg u 'Židovima i riječima' ne tematiziraju status knjige kod kršćana i muslimana, niti što se toga tiče knjigu kao simbol međuvjerske ili među civilizacijske netrpeljivosti. Njihovo polazište jest utjecaj knjige na kulturu Židova.
Kritika • 21.09.2015.

Donald Ray Pollock : U vječnoj borbi sa sotonom

Svojom pojavom Pollock reproducira ideal 'divljeg', 'samoniklog' književnika. Umjesto u knjižnicama on se inspiracijama napajao na skrovitom gorskom izvoru. Umjesto na sveučilištima on je književnost živio među neukim, nasilnim i pokvarenim pukom.