Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel

MV Info ×

Vijest • 01.11.2017.

Damir Karakaš dobitnik nagrade Kočićevo pero za 2017. godinu

Žiri književne nagrade 'Kočićevo pero' donio je jednoglasnu odluku da nagradu za jesen 2017. godine dodijeli književniku iz Hrvatske Damiru Karakašu za knjigu 'Sjećanje šume'. Nagrada se dodjeljuje se 'za visoka dostignuća u suvremenoj književnosti i odanost ljepoti Kočićeve misli i riječi'.
Najava • 31.10.2017.

Predstavljanje faksimilnog izdanja 'Artikuli ili Deli stare krstjanske vere'

Povodom obilježavanja 500. obljetnice Reformacije u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu održat će se predstavljanje pretiska knjige 'Artikuli ili Deli stare krstjanske vere' (Articvli oli Deili te prave stare vere kerszhanske).
Vijest • 30.10.2017.

Još jedna je pala - Kristian Novak dobitnik je književne nagrade 'Fran Galović'

Nagradu „Fran Galović“ 2017. za najbolju knjigu na temu zavičaja i/ili identiteta dobio je Kristian Novak za roman “Ciganin, ali najljepši”. Nagrade “Mali Galović” za najbolji literarni rad najmlađih autora/ica osvojile su Lara Štajduhar (1. mjesto), Nina Nemet (2.) i Jelena Gojšić (3.).
Ulomak iz knjige • 27.10.2017.

Tanja Mravak : Naša žena (ulomak)

Djed bi je uzeo, podignuo, zavrtio, zatresao. Smrdio je najljepše na svijetu. Rukama prljavim od zemlje kidao kruh, komadić sebi, komadić njoj, jeli su kapulu ko jabuku da jedu, jeli su sir, slaninu i žilavo meso. Jeli su sve što ona kući nikad nije, mirisali sve na što je inače dizala nosić. Popili bevandu, ona rozu, on tamnocrvenu.
Vijest • 27.10.2017.

HDS ZAMP prikuplja i isplaćuje autorske naknade za književnike, prevoditelje i ilustratore

HDS ZAMP će u ime DHK-a obavljati sve poslove potrebne za realizaciju distribucije naknada autorima i nasljednicima ali i ostalim nositeljima prava. Upućen je poziv svim autorima, prevoditeljima, ilustratorima nekog književnog djela dostupnog u knjižnicama da se jave kako bi ostvarili svoja autorska prava.
Vijest • 17.10.2017.

Grad Zagreb - Javni poziv za predlaganje članova/ica Kulturnih vijeća

Za koji dan (19.10.) istječe rok za prijave! Pozivaju se javne gradske ustanove kulture, udruge kulture i umjetnosti i druge pravne osobe s područja kulture i umjetnosti i samostalni/e umjetnici/ice na podnošenje pisanih i obrazloženih prijedloga kandidata/kinja za izbor članova/ica Kulturnih vijeća koje se osnivaju u Gradu Zagrebu, s područja kulture i umjetnosti.
Vijest • 15.10.2017.

Ministarstvo kulture objavilo imena dobitnika stimulacija za najbolja ostvarenja na području književnog stvaralaštva u 2016. godini

Povjerenstvo za dodjelu stimulacija za najbolja ostvarenja na području književnog stvaralaštva u 2017. godini razmotrilo je svih 216 pristiglih prijava te u skladu s propozicijama Javnog poziva odabralo 30 autora kojima će se dodijeliti stimulacije u iznosu od 15.000,00 kn za najbolja ostvarenja na području književnog stvaralaštva u protekloj 2016. godini.