Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel

Višnja Vukašinović (Pentić) ×

Kritika • 29.01.2017.

Kuda idu izgubljene djevojke (Dora Bruder)

Modiano ima svoja sredstva i svoju logiku koja je suprotna onoj povjesničara. On ne istražuje da bi došao do takozvane istine, on fantazira da bi stvorio istinu onih kojima je on bila uskraćena. Njegov je posao iskupljenje nijemih, nepravedno zavijenih šutnjom.
Esej • 19.01.2017.

Njena borba i njegova borba (Ferrante i Knausgaard)

Pozornicom umjetnosti riječi suvereno vladaju dvije figure koje dubinski propituju autobiografsku potku pisanja – Karl Ove Knausgaard i Elena Ferrante – i to s posve suprotnih strana. On predimenzionira autorsku poziciju poništavajući razliku između sebe i pripovjedača, dok ona poziciju autora jednako samosvjesno minimalizira čineći je nedostupnom.
Kritika • 11.04.2016.

John Burnside : Ljeto utopljenika

Burnside svoj roman, koji u narativnom smislu krase neočekivane natruhe kriminalističkog trilera, smješta u ambijent malenog otoka duboko u Arktičkom krugu. Nadahnut nordijskim mitovima i predajama škotski pisac uspješno rekreira atmosferu sa slavne slike norveškog slikara Haralda Sohlberga "Ribarova kuća" koja ujedno daje i naslov središnjem dijelu romana.
Kritika • 17.11.2015.

Joseph Roth : Radetzky marš

Ovo remek-djelo srednjoeuropske književnosti formalno je punokrvna obiteljska saga o tri generacije muških Trotta kroz čiju se priču reflektira i ona o propasti Austro-Ugarske Monarhije. No Rothov roman samo je ruhom dijete devetnaestog stoljeća jer njegova tema vizionarski je suvremena. Priča je to o frustraciji što je žrvanj povijesti i politike urezuje u takozvane male živote.
Kritika • 31.03.2015.

John Banville : Svjetlost iz davnine

Banvilleov svijet je prvenstveno onaj tuge, melankolije i neumoljive čežnje u kojoj su njegovi junaci zatočeni poput utvara osuđenih na vječnu potragu za izgubljenom autentičnošću.
Kritika • 20.05.2014.

C. K. Stead : Rizik

Esej • 04.03.2014.

Alain Resnais

Kritika • 27.09.2013.

Feri Lainšček : Nedodirljivi

Lainšček svoje Cigane naime smješta u kontekst recentne povijesti ovih prostora pa su njegovi živopisni junaci duboko obilježeni prilikama u komunističkoj Jugoslaviji te svjedoče ratovima i brzopoteznim smjenama ideologija. Njihove pak privatne preokupacije su univerzalne - more ih ljubav i smrt - te su se prisiljeni s njima obračunavati na često tragikomičan način, dakle posvema ljudski, bez debelih...
Kritika • 03.09.2013.

Francois Weyergans : Boksačka demencija

Lutajući po labirintima starčevih sjećanja vozimo se fantomskom kočijom što je vuku utvare njegove prošlosti, a Weyerginas ih vješto uobličuje u niz živopisnih anegdota jednog po svemu raskošnog životnog puta. Sa šarmantnim Melchiorom među ostalim putujemo u Mađarsku njegovih predaka, filmske festivale u Berlinu, Veneciji i Cannesu, susrećemo dive i velike redatelje, ali i nepoznate muškarce i...
Kritika • 22.07.2013.

Joseph Roth : Priča o 1002. noći

U europskoj književnosti dvadesetog stoljeća o besmrtnoj vatri ljudske žudnje, kao i o neizlječivoj melankoliji što žari iz njenih opeklina, teško da je itko pisao uvjerljivije i zavodljivije od Josepha Rotha. Taj je austrijski pisac i novinar svojih 14 romana objavio dvadesetih i tridesetih godina prošlog stoljeća. U njima je pišući o propasti Habsburške monarhije kroz priče marginaliziranih gubitnika...