Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel

Književni petak ×

Najava • 08.12.2017.

Književni petak : Game over - kraj igrice

Od prvih zanesenjaka-izumitelja kojima je bio uspjeh natjerati dva štapića da odbijaju kockastu loptu do industrije koja ostvaruje veći promet od filmske industrije. O tome gdje je medij video-igara danas razgovarat će Berislav Jozić i Luka Žučko. Urednik i voditelj je Tomislav Fiket.
Najava • 24.11.2017.

Književni petak: Čitanja Biblije, književnost, povijest, žensko pitanje

Književni petak posvećen je Bibliji kao vrelu povijesnih, filozofskih, socioloških, psiholoških, medicinskih i mnogih drugih podataka. Urednik i voditelj Dean Slavić, govorit će o Bibliji u kontekstu književnosti. Gosti, Slavica Dodig i Mladen Tomorad osvrnut će se na Bibliju i ženski svijet te njezinu vezu s egipatskom poviješću.
Najava • 10.11.2017.

Književni petak : Rodna (ne)ravnopravnost na hrvatskoj rock sceni

O rodnoj (ne)ravnopravnosti na hrvatskoj rock sceni govorit će Antonela Marušić (Nora Verde), glazbena kritičarka, aktivistica i nagrađivana književnica, Zoran Stajčić, glazbeni kritičar, novinar te Zrinka Kunić, glazbena kritičarka i novinarka.
Najava • 27.10.2017.

Književni petak - Knjiga nad knjigama: enciklopedija

Ovogodišnji Mjesec hrvatske knjige posvećen je enciklopedistici pa tako i Književni petak na kojem će urednik i voditelj Antun Vujić, glavni ravnatelj Leksikografskog zavoda Miroslav Krleža, razgovarati s Mladenom Klemenčićem, dugogodišnjim urednikom Zavoda i Nikolom Petkovićem, predsjednikom Društva hrvatskih pisaca.
Najava • 06.10.2017.

Književni petak : Dijalekt sada i ovdje

Nova sezona Književnog petka počinje tribinom posvećenom dijalektima i pitanju: imamo li danas uopće razumijevanja za dijalekte? Na tribini će na to pitanje pokušati odgovoriti dvoje znanstvenika i istaknutih autora u čijim se nagrađivanim djelima dijalekt isprepliće sa standardom ili ipak samostalno odjekuje iz njihovih knjiga: Evelina Rudan i Kristian Novak.
Najava • 02.12.2016.

Književni petak : Porez na kulturu

Na Književno petku bit će govora o poreznoj reformi i tome što ona znači za samostalne umjetnike u Hrvatskoj pa onda posljedično i za hrvatsku kulturu. Gostuju Srđan Sandić, pisac i novinar, Antonija Letinić, novinarka i glavna urednica Kulturpunkta i Nenad Bartolčić, urednik portala Moderna vremena.
Najava • 04.11.2016.

Književni petak : Književne nagrade (brojnije od čitatelja)

O fenomenu književnih nagrada; domaćih, regionalnih, korporativnih, financijskih i časnih te o kriterijima njihovih dodjela razgovaraju poznata književna kritičarka Jagna Pogačnik te višestruko nagrađivani autor Faruk Šehić. Urednica i voditeljica Književnog petka je Ivana Bodrožić.