Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel

Vijest ×

Vijest • 12.01.2006.

Liga za opstanak hrvatskog izdavaštva

Na Iskonovom portalu, u kulturnoj rubrici možete pročitati vrlo dobar tekst Barbare Matejčić koja analizira proteklu knjišku godinu u Hrvatskoj, ali u kontekstu događanja na tržištu knjiga. «Za nama je prevratnička godina. Loše posljedice su uočljive: zatvaranje knjižara, zasićenje knjigama i pad prodaje. Dobra, uvođenje jedinstvene cijene knjige, tek bi se trebala ostvariti.»
Vijest • 11.01.2006.

Tri nove besplatne elektroničke knjige DPKM-a

DPKM je objavio tri nove besplatne elektroničke knjige: izabrane pjesme Sonje Manojlović "Upoznaj Lilit", zbirku poezije Krešimira Pintarića "Commedia" i zbornik tekstova "Anarhizam i nasilje". Trenutno je na mrežnim stranicama projekta "Besplatne elektroničke knjige" dostupno 34 naslova.
Vijest • 09.01.2006.

Prošlogodišnji dobitnik Whitbreada uskoro izlazi u hrvatskom prijevodu

Izdavačka kuća V.B.Z. najavljuje izlazak hrvatskog prijevoda romana “The Accidental” autorice Ali Smith - dobitnika jedne od najutjecajnijih britanskih književnih nagrada Whitbread za najbolji roman 2005. godine. "The Accidental" je nagradu odnio u konkurenciji s najnovijim romanima Nicka Hornbyja i Salmana Rushdija.
Vijest • 08.01.2006.

U 2005. više od 100.000 čitatelja besplatnih elektroničkih knjiga

Društvo za promicanje književnosti na novim medijima (DPKM) u 2005. godini objavilo je u okviru projekta "Besplatne elektroničke knjige" deset naslova, što znači da je trenutno dostupna 31 knjiga, a njih je tijekom prošle godine čitalo više od 100.000 posjetitelja mrežnih stranica projekta!
Vijest • 05.01.2006.

M. Popadić, S. Karuza, N.Harnoncourt ... u najnovijem Bestseleru

"Bestseler", tjedni podlistak Jutarnjeg lista koji četvrtkom donosi pregled novih i najprodavanijih naslova u hrvatskim knjižarama, ovaj put opširnije piše o knjigama "Život u strpjenstvu..." Momčila Popadića, "Vodič po otoku" Senka Karuze, "Glib" Wojciecha Kuczoka, "Glazba kao govor zvuka" Nikolausa Harnoncourta, o novim stripovima... i naravno, o glazbi i filmu.
Vijest • 20.12.2005.

Novi broj Art magazina Kontura

Pored uobičajenih rubrika - članaka o recentnim izložbama, prikaza, recenzija i eseja uz mnoštvo reprodukcija, tema novog broja Art magazina Kontura je POST-ESTETIKA. Problem post-estetike čini se više posljedicom nepostojanja pravog odgovora na pitanje “što je umjetnost” danas, nego li želje za uspostavljanjem novih estetskih kanona…
Vijest • 19.12.2005.

Kad je rock bio mlad

Croatia Records i V.B.Z. pozivaju na promociju box seta i knjige autora Siniše Škarice "Kad je rock bio mlad". Promocija će se održati u srijedu, 21. 12. 2005. u 19 sati, u BP klubu, Teslina 7, Zagreb, a završiti će mini koncertom grupe "MI"- jednom od najpopularnijih skupina s kraja '60-ih godina čiji je član bio i Siniša Škarica.
Vijest • 19.12.2005.

Uskoro novi Houellebecq!

"Mogućnost otoka" naslov je najnovijeg romana Michela Houellebecqa koji će se na hrvatskom tržištu pojaviti u srijedu, 21. prosinca 2005. Tko od vas zaslužuje vječni život? - pita se Michel Houellebecq na početku i na kraju romana koji je zamišljen kao odiseja ljudske vrste u SF-sekvencama, ali i kao stvarno putovanje nakraj noći zapadnog čovječanstva.