Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 19.10.2022.

2. međunarodni intermedijalni festival književnosti PUnKt
Održava se
20.-25.10.2022.

Drugo izdanje međunarodnoga intermedijalnog festivala književnosti PUnKt održat će se od 20. do 25. listopada u Osijeku. Ono što povezuje Panoniju (P), Umjetnost (U), nove medije (n), Književnost (K) i teoriju (t) objedinjeno je kroz šest dana ovoga Festivala koji se održava na šest različitih osječkih lokacija – na Akademiji za umjetnost i kulturu i Filozofskom fakultetu, u galerijama Waldinger, Kazamat i Knifer te u caffe baru Grejp. Prvi dio PUnKt-a, od 20. do 22. listopada, odvija se pod organizacijskom palicom Akademije za umjetnost i kulturu, a drugi, od 23. do 25. listopada, u organizaciji Filozofskog fakulteta Osijek. 

Glavna je ideja Festivala, uz interpretaciju književnih djela iz perspektiva studenata i mentora/profesora, predstavljanje hrvatskih i inozemnih autora koji tumače svoja interpretirana djela. Koncepcijski je podijeljen na četiri cjeline koje obuhvaćaju umjetničke obrade književnih djela – Interpretacije (odabrane književne predloške i autore obrađivali su studenti u okviru svojega studijskog usavršavanja), razgovore s interpretiranim književnicima – Recepcije, razgovore s umjetnicima o umjetnosti – Artestiranje te predavanja, tribine i okrugle stolove - Teorijski punkt

Spajanje više vrsta umjetnosti i načina kreativnoga izražavanja (izložbi likovnih radova, instalacija u prostoru, dramskih izvedbi, uglazbljenih književnih djela, tjelesnoga čitanja poezije, kreativnih videoradova i drugoga) koje u svojim obradama i interpretacijama polaze od zajedničke polazišne točke, književnosti, temeljna je stilska odrednica ovoga međunarodnog festivala. On će ugostiti brojne hrvatske i inozemne prozaike, kritičare, pjesnike, esejiste, novinare, povjesničare umjetnosti i književnosti te nastavnike AUKOS-a, FFOS-a i drugih visokih učilišta iz sedam zemalja jugoistočne Europe – Slovačke, Mađarske, Bugarske, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Srbije i Hrvatske. Tijekom ovogodišnjega PUnKta bit će održano ukupno više od 40 raznolikih sadržaja.   

Svečano otvorenje 2. međunarodnoga intermedijalnog festivala književnosti PUnKt održat će se u četvrtak 20. listopada s početkom u 11:30 u Salonu Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku (Trg Svetog Trojstva 3, 1. kat). Na otvorenju će govoriti Helena Sablić Tomić, dekanica Akademije za umjetnost i kulturu, i Ivan Trojan, dekan Filozofskoga fakulteta Osijek. 

Festival organizira Akademija za umjetnost i kulturu u Osijeku, a suorganizator je Filozofski fakultet Osijek, uz podršku Društva hrvatskih književnika. 

Detaljan program potražite u prilogu.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –