Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 13.06.2023.

22. Festival europske kratke priče otvara Shida Bazyar
Održava se
14.06.2023. u 20h

Nas tri Bazyar Shida

Ovogodišnji Festival europske kratke priče počinje u srijedu, 14. lipnja u 20 sati u Vintage Industrial Baru (Savska 160, Zagreb), razgovorom s poznatom suvremenom njemačkom književnicom Shidom Bazyar.
  
„O sadašnjosti koja gori jedino se i može pisati tako da forma i jezik postanu oboje: i upaljač i vatra.”
 
Tom vatrom, i tom sadašnjošću koja gori u romanu „Nas tri” otvara se 22. FEKP, izdanje naslovljeno Razum i osjećaji. O bijesu i prkosnoj energiji koja je uzburkala suvremenu njemačku književnost te o knjizi o trima mladim ženama koja je Europi ponudila zrcalo u kojemu se ogledaju rastuća ksenofobija i jačanje krajnje desnice, svijet u kojemu je kudikamo lakše biti domaćin, bijelac i muškarac, sa Shidom Bazyar govori spisateljica i aktivistica s berlinskom adresom, Mima Simić

Shida Bazyar piše jasno i aktualno, moćno i beskompromisno, često se fokusirajući na seksizam i rasizam. Njezin roman „Nas tri” (Drei Kameradinnen) kritika je proglasila književnim iznenađenjem i jednim od najvažnijih njemačkih romana 2021. godine. U nas objavljen u izdanju Frakture i u prijevodu Snježane Božin, roman se hvata u koštac s problemima suvremenog društva i ujedno naglašava važnost prijateljstva, zajedništva i humanosti. Za prvijenac „Nachts ist es leise in Teheran” (Noću je tiho u Teheranu), objavljen 2016. godine i preveden na nekoliko jezika, Shida je osvojila više nagrada. Rođena je 1988. godine u Hermeskeilu u Njemačkoj.
  
22. izdanje Festivala europske kratke priče posvećeno je razumu i osjećajima, i piscima koji ih u svojim djelima tematiziraju i prepliću na umjetnički izazovan, društveno angažiran, uzbudljiv i poticajan način. Od 14. do 18. lipnja, u Zagrebu i Zadru, moćni glasovi nove europske književnosti – Shida Bazyar, Giulia Caminito, Sara Mesa, Sandor Jászberény… zajedno s ponajboljim domaćim piscima progovorit će o onome što nas se itekako tiče: o mjestu i vremenu u kojima živimo, o našim krizama i potresima, našim nadama i uporištima. 
  
Svi su programi besplatni, a održat će se u različitim prostorima kulture u Zagrebu i Zadru; u Tvornici kulture, Vintage Industrial Baru, knjižari Fraktura i u Gradskom kazalištu lutaka u Zadru. Program 22. FEKP-a moći će se pratiti i preko prijenosa uživo na YouTube kanala FekpHrvatska.

– 22. FEKP - Zagreb i Zadar; 14. - 18. lipnja 2023 –

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –