Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: MV Info • 06.06.2023.

27. Kvirinovi poetski susreti
Održava se
09.-11.06.2023.

27. Kvirinovi poetski susreti jedna je od najznačajnijih pjesnička manifestacija u Hrvatskoj, koja se u organizaciji Matice hrvatske u Sisku održava od 9. do 11. lipnja 2023. godine u Sisku. Na Susretima se dodjeljuju dvije nagrade Plaketa sv. Kvirina, rad akademskog kipara Zlatka Brkića, za ukupan prinos hrvatskom pjesništvu i Nagrada za najbolju knjigu poezije, autoru do 35. godine, objavljenu između dva Susreta.   

Ovogodišnji laureati Kvirinovih poetskih susreta su Miroslav Kirin, za ukupan prinos hrvatskom pjesništvu. U Obrazloženju nagrade Miroslav Mićanović, predsjednik povjerenstva ističe „zaključiti nam je da Kirinova poezija na izniman, hirovit i sustavan način istodobno propituje sebe, svoj jezik, ali tom igrom i provjeravanjem, užitkom i razlikom, u suvremeno hrvatsko pjesništvo donosi niz neočekivanih i do sada neupisanih znakova. Riječ je o projektu koji trusno stanje suvremenog pjesništva, i stanovitog beznađa, čini živim i privlačnim, koji čitatelja iznova uvjerava u važnost poezije. Otuda razlozi za nagradu, otuda jednoglasno i glasno: „Kvirin za Kirina, Kirin za Kvirina!“

Dobitnik Malog Kvirina, za najbolju knjigu poezije objavljenu između dva Susreta, autora do 35. godine, je Patrik Gregurec za knjigu „Špaga“. „Gregurecov rukopis, uz posebnu strukturu, karakterizira i nadahnutost, neobične slike, povezivanje svakodnevnog i intertekstualnog, te potreba da u svim tim glasovima koje slijedi dijaloški, na kraju kormilo prepusti vjetru koji razbacuje glas i donosi poništenje koncepta, bez straha.“ – zapisala je Darija Žilić u Obrazloženju nagrade.

Nagrade će dobitnicima biti uručene na Kvirinovim poetskim susretima u petak 9. lipnja u Sisku s početkom u 20 sati na Privezištu/Brodu Biokovo. U razgovoru o poeziji laureata sudjelovat će akademik Krešimir Bagić, Miroslav Mićanović, Darija Žilić, Tin Lemac i Đurđica Vuković.

Na pjesničko – glazbenoj večeri, u nastavku večeri, uz dobitnike nagrada govorit će pjesnikinje i pjesnici sudionici Susreta akademik Krešimir Bagić, Ana Brnardić, Jasmina Bosančić, Lana Derkač, Sanja Domenuš, Tihomir Dunđerović, Biserka Goleš Glasnović, Hrvoje Jurić, Marija Lamot, Tin Lemac, Sanja Lovrenčić, Ines Kosturin, Marin Kos, Maja Marchig, Paula Mautner, Siniša Matasović, Miroslav Mićanović, Adrian Dumitru Oproiu, Zrinka Posavec, Marijana Radmilović, Goran Rem, Davor Šalat i Darija Žilić. Za glazbeni dio programa pobrinut će se Robert James Hudulin.  

U subotu, 10. lipnja  sudionici i gosti moći će vidjeti drugačiju vizuru Siska, ako se upute na vožnju brodom Juran i Sofija po Kupi do srednjovjekovne utvrde Stari grad u 11 sati. Bit će organiziran i posjet rodnoj kući pjesnika Josipa Severa u Blinjskom Kutu. 

U popodnevnim satima na brodu Biokovo će biti prikazana knjiga Waltera Friedricha Otta: Muze i božanski izvor pjevanja i kazivanja s početkom u 17,30. Knjigu će predstaviti Kristijan Gradečak, Ivan Smiljanić i Tomislav Škrbić.

U 18,30 slijedi prikaz novog dvobroja Riječi, časopisa za književnost, kulturu i znanost. Časopis će predstaviti Mirna Rudan Lisak, Darija Žilić i Đurđica Vuković. Tema ovog dvobroja posvećena je esejistici, književnoj kritičarki i prevoditeljici Višnji Machiedo, a vezana je i uz 10. godišnjicu nagrade za esejistiku koja nosi njezino ime, koju je ustanovio Hrvatski PEN Centar. Povezujući dvoje vrhunskih intelektualaca, supružnika i sukreatora Višnju i Mladena Machieda, autorici temata Mirni Rudan Lisak, pridružio se i Milan Bešlić koji nas upoznaje s Machiedom – likovnim umjetnikom. Tako će Riječi uz naslovnicu prikazati grafizme i kolaže Mladena Machieda. Svetkovini predstavljanja Riječi pridružit će se i akademik Mladen Machiedo.

Istu večer u 20 sati na Biokovu nastavlja se s poezijom i glazbom, a u nedjelju 11. lipnja pjesnici će odati pijetet pjesnikinji Tei Benčić Rimay i pjesniku Josipu Severu.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –