Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Vijest • Piše: N.B. - MV • 29.06.2011.

Dodijeljene godišnje nagrade Matice hrvatske

Matica hrvatska svoje godišnje nagrade dodjeljuje od 1999., a nagrade Matice hrvatske za 2009. i 2010., koje se dodjeljuju za književnost i umjetnost, znanost, te književnu i umjetničku kritiku, svečano su dodijeljene književniku Ivanu Aralici, znanstvenicima Miljenku Lapaineu i Ivki Kljajić, te pjesniku Branimiru Bošnjaku.

Nagrada Matice hrvatske za književnost i umjetnost 'August Šenoa' pripala je književniku Ivanu Aralici za roman "Život nastanjen sjenama" izdavačke kuće Znanje iz Zagreba, 2009.

"Riječ je o romanu vrlo složene kompozicije koji u sebi isprepliće elemente epistolarnog romana, suvremenog putopisa, detaljne povijesne i obiteljske kronike, te autobiografije", kazao je obrazlažući odluku stručnog žirija akademik Ante Stamać (pri čemu je istaknuo i da je Araličin roman najbolji roman hrvatske književnosti posljednjih nekoliko godina).

Nagradu Matice hrvatske za znanost 'Oton Kučera' dobili su Miljenko Lapaine i Ivka Kljajić za biografski leksikon "Hrvatski kartografi" u izdanju Golden marketinga i Državne geodetske uprave, Zagreb, 2009.

Riječ je o prvom djelu u povijesti hrvatske znanosti u kojem se na jednom mjestu prema jedinstvenom leksikografskom obrascu sažimlju svi podaci o hrvatskim kartografima, složeni u preglednom abecedariju leksikona.

Nagrada Matice hrvatske za književnu i umjetničku kritiku 'Antun Gustav Matoš' pripala je pjesniku Branimiru Bošnjaku za djelo "Hrvatsko pjesništvo/pjesnici 20. st. I. i II." u izdanju altaGAMA, Zagreb, 2010.

Bošnjakovo djelo u dva sveska obuhvaća kritičke osvrte i sinteze profila oko 150 uglavnom recentnijih pjesnika.

– Komentari –

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –