Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 28.09.2015.

Europea u Dvorištu: Afonso Cruz
Održava se
06.10.2015. u 19h

Europea u Dvorištu predstavit će portugalskog pisca i ilustratora Afonsa Cruza, autora kod nas nedavno objavljenog romana "Kokoschkina lutka" (Naklada Ljevak, 2015), za koji je dobio Nagradu Europske unije za književnost.

Susret s autorom dogodit će se u utorak, 6. listopada u 19 sati u zagrebačkom caféu U Dvorištu (Žerjavićeva 7/2), a tema susreta bit će "Najvažniji Drugi".

"Kokoschkina lutka" Afonsa Cruza simbol je i metafora jednog prijateljstva, priča o tome kako je odnos s Drugim temeljan za naš vlastiti identitet. To su teme o kojima će biti govora na tribini, u odnosu na roman kao i u odnosu na europsku stvarnost koja je u posljednje vrijeme zaokupljena pitanjem Drugog.

Uz autora, Afonsa Cruza, sudjelovat će prevoditelji Dean Trdak i Tanja Tarbuk, a susret će moderirati Kristijan Vujičić (urednik).

Želite li ovog svestranog umjetnika upoznati u ležernijoj atmosferi, pridružite se warm-up partyju u Vinyl baru (Bogovićeva 3), u ponedjeljak 5. listopada u 20 sati. Za izbor muzike zadužen je upravo Afonso Cruz.

 

Afonso Cruz

Afonso Cruz rođen je 1971. u portugalskom mjestu Figueira da Foz. Pohađao je Fakultet za vizualne umjetnosti u Lisabonu i Institut za vizualne umjetnosti na Madeiri. Dosad je objavio trinaest knjiga, među kojima su najznačajnije: satirični i psihodelični triler "A Carne de Deus" (Božje meso, 2008.), domišljat i zabavan borgesovski roman "Enciclopédia da Estória Universal" (Enciklopedija opće povijesti, 2009) za koji je dobio Nagradu Camilo Castelo Branco, zatim knjigu za djecu i mlade "Os Livros que Devoraram o Meu Pai" (Knjige koje su proždrle moga oca, 2010.) za koju je dobio Nagradu Maria Rosa Colaço. Nakon toga slijedile su knjige "A Boneca de Kokoschka" (Kokoschkina lutka 2010.) za koju je dobio Nagradu Europske unije za književnost i "A Contradição Humana" (Ljudsko proturječje, 2011.) za koju je dobio nagradu koju zajedno dodjeljuju Portugalsko društvo pisaca i Portugalska radio-televizija. Čitatelji dnevnika Expresso izabrali su ga jednim od 40 najdarovitijih portugalskih umjetnika.

Osim kao književnik, ilustrator i režiser animiranih filmova, Alfonso Cruz također djeluje i kao skladatelj blues/roots glazbe za sastav The Soaked Lamb u kojem svira gitaru, usnu harmoniku, bendžo i ukulele.

Afonso Cruz

Kokoschkina lutka

  • Prijevod: Dean Trdak
  • Naklada Ljevak 09/2015.
  • 244 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789533038483

Slikar Oskar Kokoschka bio je toliko zaljubljen u Almu Mahler da je, po završetku njihove veze, dao izraditi lutku u prirodnoj veličini i sa svim pojedinostima koje su pripadale tijelu njegove voljene. Daleko od toga da bi skrivao svoju strast, Kokoschka je vodio lutku u šetnju gradom i u operu. Zasitivši je se, jednoga dana razbio joj je bocu crnoga vina o glavu i bacio je u smeće.

– Afonso Cruz –

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –