Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: MV Info • 11.08.2009.

Faro(pi)s dovodi hrvatske pisce na Hvar
Održava se
17.08.2009.

U ponedjeljak, 17. kolovoza u Starom Gradu na Hvaru počinje trodnevni, osmi po redu,  festival književnosti Faro(pi)s. Festival u organizaciji Jovana Brajovića i Mejre Mujičić, pod visokim pokroviteljstvom Predsjednika Mesića, već osmu godinu dovodi ponajbolje hrvatske pisce na Hvar, a ove godine programska koncepcija biti će raspoređena na četiri lokacije: Vrt Palazzo Biancini, Trg Škor, ljetnikovac Tvrdalj i ugostiteljski objekt Antika. Selektor ovogodišnjeg Faro(pi)sa je Tahir Mujičić.

Festival Faro(pi)s je nastao kao ljetna varijanta festivala književnosti FAK, a osnovna svrha mu je decentralizacija književnih sadržaja i približavanje književnosti ''uživo'' i izoliranim mjestima. Inspiracija za pokretanje cijelog projekta bila je velika književna tradicija otoka Hvara koja evocira uspomene na naše najveće renesansne pisce: Marka Marulića, Petra Hektorovića i Hanibala Lucića, a cijela književna svečanost uvijek iznova priziva hektorovićanska pučke razgovore u ugodnom i opuštenom mediteranskom ambijentu i stvara pozitivno zasićenje književnošću.

Koji će pisci stići na Hvar vlastitim jahtama (ili onima u vlasništvu prijatelja) a za koje će biti angažiran poseban helikopter za sada još nije poznato, no u Jadroliniji su na redovnoj liniji za Hvar za svaki slučaj rezervirali nekoliko VIP salona, što dokazuje kaže se može živjeti od (i za) književnost(i).

 
Selektor Tahir Mujičić istaknuo je niz događaja u sklopu festivala gdje će hrvatski pisci predstaviti svoja djela i izdvojio poseban koncept programa: ''Festival počinje u ponedjeljak, 17. kolovoza tradicionalnim otvorenjem na trgu Škor u Starom Gradu i kao svake godine dovodi ponajbolje prozne pisce iz Hrvatske, ali i regije. Svečanost otvorenja počinje intrigantnim predavanjem dr. Filozofije Michaela Stanića iz Njemačke koji govori o  istraživanjima iz povijesti umjetnosti i filozofije, te povijesti književnosti i osvrće se na odnose Starog Grada na Hvaru i Dubrovnika, te Hektorovića i drugih pisaca toga vremena. Idući dan u sklopu večeri hrvatskih spisateljica i jednog spisatelja, Milana Vuković Runjić, Renato Baretić, Ante Tomić, Jadranka Pintarić i  Julijana Matanović čitati će svoja najnovija prozna djela.''

Niz gostiju upotpunjuju Tonko Maroević, Jakša Fiamengo, Veljko Barbieri, Joško Božanić, Aldo Čavić, Diana Burazer, Tahir Mujičić i njihovi uzvanici koji će u 11 sati otvoriti poslijedni dan festivala. U ljetnikovcu Petra Hektorovića -Tvrdalj, pjesnici će govoriti i iznova oživiti  njegove stihove, a u 21 sat festival će se preseliti u Stari Grad povodom predstavljanja najnovijih pjesničkih djela autora sudionika.  Faro(pi)s će službeno zatvoriti svoja vrata točno u ponoć ispred kultnog restorana Antika gdje će svi pjesnici čitanjem pjesama zatvoriti Festival. 

Na festivalu su dosada sudjelovala brojna poznata imena hrvatske i evropske knjiženosti: Miljenko Jergović, Nedjeljko Fabrio, Dževad Karahasan, Pregrad Lucić, Ante Tomić, Renato Baretić, Olja Savičević Ivančević, Sanja Lovrenčić, Tonko Maroević, Dubravko Jelačić Bužimski, Nedžad Ibrišimović,  Mile Stojić....

– Komentari –

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –