Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 04.05.2016.

Festival europske kratke priče u Zagrebu i Osijeku
Održava se
29.05.-03.06.2016.


Petnaesto izdanje Festivala europske kratke priče održat će se u Zagrebu i Osijeku od 29. svibnja do 3. lipnja. Festival će se službeno otvoriti 29. svibnja s početkom u 20 sati u Laubi – kući za ljude i umjetnost, a otvorit će ga nagrađena makedonska autorica Rumena Bužarovska, čije su zbirke priča "Osmica" i "Moj muž" objavljene na hrvatskom jeziku, norveški pisac Frode Grytten, koji od 1983. piše romane, kratke priče, poeziju i knjige za djecu te koji je velik uspjeh doživio romanom "Pjesma košnice" za koji je dobio najveću norvešku književnu nagradu Brageprisen, te László Jakab Orsós, direktor festivala World Voices i javnih programa američkog PEN-a.
 

Dvadeset i osam pisaca s četiriju kontinenata promišlja granice i zabrane

Hassan Blasim

Dvadeset i osam iznimnih pisaca s četiriju kontinenata u Zagrebu i Osijeku promišljat će granice i zabrane, pomažući da ih oko sebe prepoznamo i – možda, u nama samima – prekoračimo. Najveći živući pisac arapske proze, kako ga mnogi smatraju, Hassan Blasim vraća se na festival. Njegova su djela prevedena na dvadesetak jezika. "The Madman of Freedom Square" objavljen je na arapskom jeziku 2012. godine u žestoko cenzuriranoj verziji te je odmah nakon objavljivanja zabranjen u Jordanu. "The Iraqi Christ" izašao je u arapskom izdanju 2015. godine (nagrada Independent Foreign Fiction). Izbor priča iz obje zbirke objavljen je 2014. godine u SAD-u pod naslovom "The Corpse Exhibition", a knjiga je kasnije izabrana među deset najboljih u izboru časopisa Publishers Weekly. Njegova prva drama "The Digital Hats Game" premijerno je izvedena u ožujku u kazalištu Telakka u Finskoj.
 

Afonso Cruz

Kokoschkina lutka Cruz Afonso

Portugalski autor Afonso Cruz vraća se u Hrvatsku, nakon što se 2015. zagrebačkoj publici predstavio u okviru Europee u Dvorištu. Književnik, ilustrator, redatelj animiranih filmova, član benda The Soaked Lamb je za roman "Kokoschkina lutka" (A bonea de Kokoschka) dobio Europsku nagradu za književnost, dok mu je djelo "Jesus Cristo bebia cerveja" proglašeno romanom godine.

Petnaesto izdanje festivala uveličat će i meksički autor Yuri Herrera. Njegov prvi roman "Trabajos del reino" dobitnik je nagrade Binacional de Novela Joven te je proglašen najboljim romanom objavljenim u Španjolskoj. Djelo je prevedeno na francuski, njemački, norveški, nizozemski i talijanski jezik. Yuri Herrera radi kao docent na Sveučilištu Tulane u New Orleansu, a na FEKP-u će se predstaviti novom knjigom "Balade o teškim vremenima".
 

Kerry Hudson

Ljubitelji kratke priče upoznat će se i s Kerry Hudson, autoricom čije je djelo "Thirst" (2014) dobilo najprestižniju francusku nagradu za stranu prozu Prix Femina te je ušlo u uži izbor za nagradu Green Carnation Prize. Kerryne knjige objavljene su u SAD-u, Francuskoj i Italiji. Osnivačica je projekta The WoMentoring, piše za časopise Grazia, Guardian Review i You Magazine.

Na pitanja što je i gdje sve vrijedi piščeva putovnica – kako mu služi dok prilazi granicama jezičnim i žanrovskim, etičkim i poetičkim, kulturološkim i društvenim, političkim i rodnim i zašto nekad jednostavno moramo preko njih – odgovorit će i Andrés Neuman, autor koji je uvršten na popis najboljih mladih romanopisaca španjolskog govornog područja te se nalazi na popisu najistaknutijih latinoameričkih autora Bogotá-39. Njegov roman "El viajero del siglo" proglašen je knjigom godine po izboru časopisa El País, El Mundo, The Guardian, The Independent i Financial Times, dok je roman "Hablar solos" uvršten u širi izbor za nagradu IMPAC Dublin i Best Translated Book Award. Djela Andrésa Neumana prevedena su na dvadeset tri jezika.
 

Petnaesto izdanje Festivala europske kratke priče posjetit će i Bel Olid, predsjednica Društva katalonskih pisaca koja je od 1999. do danas na katalonski i španjolski prevela preko pedeset knjiga i dvjesto filmova. Ljubitelji kratke priče upoznat će djela Samante Schweblin, argentinske književnice s adresom u Berlinu, rumunjskog pjesnika i spisatelja Cosmina Perţa, švedske književnice Line Wolff, slovenskog autora Drage Jančara, zatim Faruka Šehića i Asje Bakić iz Bosne i Hercegovine te hrvatskih autora Ivane Šojat-Kuči, Jasne Žmak, Josipa Novakovicha, Stanislave Nikolić Aras, Edija Matića, Zorana Malkoča, Antonele Marušić, Senka Karuze, Ivana Jozića, Marka Dejanovića, Ružice Aščić te Zorana Ferića.

Knjiga za van 2.0. na Marulićevu trgu

Male gradske trenutke s knjigama i čitanje na otvorenom ove će godine obilježiti programom Knjiga za van 2.0, na Marulićevu trgu u petak 20. svibnja od 17 do 20 sati. Dođite s knjigom koju trenutno čitate, sami, s prijateljima, ponesite dekicu, otkrijte koje su knjige donijeli gostujući pisci, sjednite na travu i čitajte. Od 16 sati svoje poznavanje književnosti moći ćete provjeriti na Književnom kvizu na travi u suorganizaciji s KOZom – kvizom općeg znanja.

Festival europske kratke priče dio platforme Literary Europe Live

Literary Europe Live (LEuL) okuplja šesnaest vrhunskih književnih festivala i prostora iz različitih dijelova Europe s ciljem poticanja i promoviranja programa u kojima se ogleda bogatstvo i raznolikost europskog književnog krajobraza. LEuL-ov je zadatak prepoznati nove književne talente i pružiti im potporu te raditi na razvoju publike koja će znati prepoznati važnost književnosti u prijevodu. Literary Europe Live, osnovan prošle godine, sufinancira se iz novopokrenutog programa Platforme u sklopu programa EU Kreativna Europa, a čiji je dio i Festival europske kratke priče. Prvi projekt LEuL-a je izbor Novih glasova Europe, koji za cilj ima istaknuti bogatstvo i raznolikost europskog pisma u svim njegovim žanrovima i na svim jezicima, uključujući i takozvane male književnosti. Međunarodni žiri sačinjen od članova prestižnih književnih institucija i festivala izabrao je desetero najzanimljivijih pisaca koji trenutno djeluju u Europi te ih je predstavio na Londonskom sajmu knjiga, a među kojima su Zoran Pilić i Rumena Bužarovska, gošća ovogodišnjeg festivala.


Festival će se službeno otvoriti u Laubi, dok će sva večernja čitanja, kao i zatvaranje festivala, biti održana u Teatru &TD. Popratni festivalski program, kao i festivalsku satnicu – proučite na festivalskoj stranici.

Vizualni identitet 15. Festivala europske kratke priče potpisuju Ana Somek i Maja Subotić. Autor ilustracije je Dragan Kordić.

– FEKP 2016. - programska knjižica –

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –