Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 12.12.2013.

Filozofija danju i noću - Noć filozofije
Održava se
14.12.2013.

U Zagrebu će se ovog vikenda, 14. i 15. prosinca održati 24-satno događanje naslovljeno Filozofija danju i noću, u organizaciji tri zagrebačka kulturna instituta (Francuski institut, Goethe-Institut Kroatien i Multimedijalni institut).

Filozofija danju i noću je zamišljena kao kratki ali intenzivni nagovor i upoznavanje s filozofijom – u različitim formatima i medijima. Program će se održavati u Zagrebačkom kazalištu mladih (ZKM), Medijateci Francuskog instituta, Kinu Europa i Zagrebačkom plesnom centru.

Središnji segment programa čini kolokvij "Misliti-sa". Sudjeluju trojica istaknutih i međunarodno zapaženih filozofa Peter Szendy i Marc Crépon iz Pariza te Alexander García-Düttmann, koji od ove jeseni predaje na berlinskom Univerzitetu umjetnosti (UdK). Izlagat će o odnosu francuskog i njemačkog mišljenja kao pitanju koje je bitno odredilo izgled suvremene filozofije, pa i na svjetskoj razini. Pored uže zahvaćenih filozofskih tema, rad sve trojice sudionika doticao se pitanja politike (ne)prijateljstva, rata i mira te kozmopolitanizma, što će biti važna točka u diskusijama.

Pored “klasičnog” govornog formata filozofskog skupa u subotu 14. prosinca od 20,00 sati održat će se Noć filozofije sa speed-datingom "Sve što ste htjeli znati o filozofiji" s Ankicom Čakardić (Zagreb) i Marom-Dariom Cojocaru (München), performance-radionica "Kant za pod ruku" s Hannom Depnerom, koji misaone konstrukcije čuvenog filozofa približava 21. stoljeću.

Dan će postati noć na ponoćnoj projekciji filma Povijest moje smrti španjolskog redatelja Alberta Serre, pobjednika ovogodišnjeg filmskog festivala u Locarnu. Filmski susret Casanove i Drakule, pitanje nasilja i revolucije, starog i novog bit će iduće jutro povod za “filozofski doručak” s Gilom Anidjarom koji se bavi poviješću krvi kao polazištem jedne bespoštedne kritike kršćanstva.

A da ne ostane sve na govoru i slikama (filozofije) pobrinut će se Barbara Morgenstern koja će na koncertu svojom berlinskom, slatkom tišinom obaviti Filozofiju danju i noću.

Ulaz na sva događanja je slobodan

 
PROGRAM:

Kolokvij “Misliti-sa”
Subota, 14.12. Zagrebačko kazalište mladih, Dvorana M. Polanec
17,00 Otvorenje Kolokvija
17,15 Alexander García Düttmann: Ono nemišljeno – Francuska i Njemačka u filozofiji 20. stoljeća
18,30 Marc Crépon: Porijeklo zakona – unakrsno čitanje Derride i Kafke (Izlaganja na francuskom i njemačkom sa simultanim prevođenjem na hrvatski. Diskusije na engleskom.)
 
Noć filozofije
Subota, 14.12., Kino Europa (Dvorana Müller)
20,00 Sve što ste htjeli znati o filozofiji.. Speed dating i čitanje s Ankicom Čakardić i Marom Dariom Cojocaru (na engleskom i hrvatskom)
 
Medijateka Francuskog instituta
21,00 Kant za pod ruku: 3D radionica s Hannom Depnerom
(na engleskom)
 
Zagrebački plesni centar
22,30 Koncert Barbare Morgenstern
 
Kino Europa
24,00 Povijest moje smrti (r: Albert Serra, Španjolska/Francuska 2013., 148’)
 
Nedjelja, 15.12.
Medijateka Francuskog instituta
10,30 Filozofski doručak s Gilom Anidjarom (povodom filma Povijest moje smrti)
(na engleskom)
 
Kolokvij Misliti-sa, Zagrebačko kazalište mladih, Dvorana M. Polanec
12,00 Peter Szendy: Pax economica? – čitanje Kantovog nacrta Ka vječnome miru (Izlaganje na francuskom sa simultanim prevođenjem na hrvatski)
13,30 Diskusija: Europa, bez odredišta (na engleskom)

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –