Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Vijest • Piše: MV Info • 12.05.2024.

Frekvencija tišine kao tema desetog izdanja Zagreb Book Festivala
Održava se
13.-17.05.2024.

Zagreb Book Festival 2024

U Zagrebu se od 13. do 17. svibnja 2024. održava deseti po redu Zagreb Book Festival pod krovnom temom Frekvencija tišine. Ovaj festival već godinama je jedinstven po svom stilskom i tematskom spektru - bilo da je riječ o prozi, publicistici ili književnosti za djecu i mlade. Struktura festivala je takva da istražuje globalna pitanja; geopolitiku, demokraciju, klimatske promjene, mentalno zdravlje – ključne stvari koje utječu na svijet. Drugi aspekt je kultura i stvaralaštvo i slavljenje književnosti. Program se proteže od susreta s najpoznatijim piscima do razgovora o sadašnjosti i budućnosti.

Otvorenje ZBF-a održat će se u ponedjeljak 13. svibnja u prostoru Kulturno informativnog centra Zagreb (Preradovićeva 5, Zagreb) s početkom u 18:00 sati gdje će posjetitelje dočekati Petra Ljevak, direktorica festivala uz programske koordinatorice Moranu Kasapović i Sanju Baković, te prijateljicu festivala Ivanu Bodrožić koja je sudjelovala u organizaciji u samim začecima ovog projekta. Ona će nas uvesti u ovogodišnju temu, a otvorenje će dodatno obogatiti glazbeni program u izvedbi izvrsnog glazbenika The Gentlemen.

Frekvencija tišine

Tišina. Donosi li mir? Ili nemir? Je li na suprotnoj strani od buke ili je tek zatišje pred buru? Stvara li nam ugodu? Ili strahujemo od pitanja koja skriva? Koje su frekvencije tišine?

Koncept tišine može biti složen i višeznačan. Živimo u svijetu u kojem sve rjeđe čujemo tišinu. Oko nas je stalna buka – prometa, grada, ljudskog žamora, ureda, života. Informacije nas bombardiraju sa svih strana, sa svih ekrana i teško je imati trenutak mira i tišine, samo za sebe. Trenutak u kojem ćemo zastati i promisliti o životu koju vodimo. Trenutak u kojem ćemo zaviriti u vlastiti nutrinu. Bez tišine ostajemo zatrpani naslagama koječega, bez mogućnosti razabiranja i dubokog osjećanja. Tišina nam treba u vremenima u kojima nas preglasno i napadno sve izvana želi osvojiti. Biti u tišini znači sačuvati se.

Tišina, međutim, ima svoje nijanse. Postoji tišina slobode i tišina manjka slobode. U prostorima intimnog i kolektivnog često se u tišini ostaje prisilno. Tišina je tada tamna šutnja kojoj prijete zatomljene i neizgovorene tajne koje bi mogle promijeniti odnose moći, rasvijetliti potisnute teške stvari, razgrnuti nepravde. Takva tišina čezne za svojim glasom, ponekad i krikom.

Tišina, muk, šutnja – to su teme ovogodišnjeg Zagreb Book Festivala. I hrabrost. Hrabrost koja je potrebna za sve frekvencije tišine. Hrabrost koja je potrebna za zaustavljanje i duboko osluškivanje. Hrabrost koja je potrebna za vrisak i progovaranje nakon tišine u kojoj vlada tamna šutnja.

Program

Zagreb Book Festival 2024 - Program

​Ovogodišnji program Zagreb Book Festivala sastoji se od brojnih književnih događanja na kojima će sudjelovati više od 40 domaćih i stranih književnika, znanstvenika, novinara, prevoditelja i publicista poput Lene Andersson, Mladena Blaževića, Ozrena Bitija, Ande Bukvić Pažin, Borisa Dežulovića, Johanne Frid, Nataše Govedić, Drage Hedla, Dorte Jagić, Tvrtka Jakovine, Miljenka Jergovića, Nives Madunić Barišić, Luke Ostojića, Gorana Šimića, Andrije Škare, Mladenke Tkalčić, Boštjana Videmšeka i drugih.

Program Zagreb Book Festivala održava se na 3 lokacije:


Više o programu saznajte na stranicama ZBF-a.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –