Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 26.09.2012.

Grčka na Reviji malih književnosti u Booksi
Održava se
04.10.2012.

Na današnjoj konferenciji za tisak u Booksi je predstavljena ovogodišnja Revija malih književnosti na kojoj je zemlja-gost Grčka, a koja će se održati 4. i 5. listopada 2012. u Booksi.

Sljedećeg tjedna zagrebačkoj će se publici predstaviti petoro mladih grčkih pisaca i spisateljica – Vasiliki Petsa, Kallia Papadaki, Hristos Asteriu, Maria Ksiluri i Ilias Maglinis.

„Ovim piscima nije moguće odrediti zajednički nazivnik, njihov stil pisanja je izuzetno raznolik. Ono što je zanimljivo je da je Hristos Hrisopulos, grčki pisac koji je imao zadatak odabrati pisce i spisateljice koji su uvršteni u ovogodišnju Reviju, naglasak stavio na one trenutke u suvremenoj grčkoj književnosti koji su anticipirali krizu i probleme s kojima se grčko, i ne samo grčko društvo danas nosi“, izjavila je Vanja Bjelić Pavlović.

Uz navedene, katalog Revije sadrži tekstove još četvoro pisaca i pjesnika – Dimitre Kotule, Giorgosa Hantzisa, Theodorosa Hiotisa i Marie Fakinu. Iako je društvena situacija u današnjoj Grčkoj sveprisutna tema, stilski su grčki književnici mlađe generacije odmaknuti od kod nas vrlo zastupljene stvarnosne proze, oni život koji ih okružuje sagledavaju iz kuta koji je više metafizičke ili filozofske naravi, dodaju organizatorice.

Gosti iz Grčke čitat će na materinjem jeziku a publika će moći pratiti projekciju hrvatskog prijevoda njihovih tekstova, dok će se razgovor s njima odvijati na engleskom jeziku. Prvog dana festivala, nakon uvodnog razgovora 'Pogled unatrag – kako je književnost 'prorokovala' budućnost' s Hristosom Hrisopulosom publici će se predstaviti Vasiliki Petsa i Kallia Papadaki. Dan poslije, svoje će tekstove čitati Hristos Asteriu, Maria Ksiluri i Ilias Maglinis. Obje večeri program počinje u 19 sati.

Revija malih književnosti održava se po osmi puta i zamišljena je kao festival predstavljanja suvremenih autora mlađe generacije iz zemalja regije (od Austrije do Grčke) koji su se u svojim zemljama afirmirali i postigli uspjeh kod publike i kritike, dok im u Hrvatskoj još nisu objavljene knjige. Dosad su se zagrebačkoj publici predstavili mladi književnici iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore, Slovenije, Bugarske, Rumunjske i Kosova.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –