Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 01.05.2010.

Grički dijalog : Mnogi naši književni velikani često su napuhane veličine
Održava se
03.05.2010.

Tribina "Grički dijalog" na temu "Mnogi naši književni velikani često su napuhane veličine"? (u spomen na Branimira Donata), održat će se u ponedjeljak 3. svibnja 2010. u 19 sati u Profil Megastoreu u Zagrebu.

- U kojoj je mjeri i zašto hrvatska književnost i dalje neistražena i nepročitana?
- Što danas podrazumijevamo pod Barčevom sintagmom "veličina malenih"? Može li se i danas primjenjivati njegova metodologija?
- Jesmo li ispravili nepravde prema "neotkrivenim", zanemarenim i zaboravljenim ili pak zbog ideologije prešućenim piscima?
- Moramo li se i možemo li u tome poslu oslanjati samo na akademsku zajednicu i kroatističke katedre ili ipak tražiti alternativne oblike istraživanja?
- Treba li hrvatskoj književnosti "alternativni institut za povijest hrvatske književnosti" kakav je želio osnovati, ali i kakav je svojim radom utjelovljivao Branimir Donat?
- Zbog čega suvremeni književni fenomeni nisu poticaj novom čitanju povijesti hrvatske književnosti? Zašto se prošlost doživljava kao "dosadna", a mladi misle da žanrovi i "stilski" izričaji počinju s njima?
- Je li istina da "univerzalnost isključuje pogled, a možda i brigu za vlastito dvorište" (Donat)?
- Kakva bi danas trebala biti koncepcija povijesti nacionalne književnosti?
- Kamo su nestali književni znatiželjnici koji su u paralelnoj karijeri funkcionirali kao esejisti, kritičari, urednici, povjesničari književnosti i marljivi istraživači arhiva i knjižnica?
- Tko su i što nam znače pisci koje i dalje ne bilježe službene povijesti hrvatske književnosti, poput Viktora Tauska, Rudolfa Habeduša Katedralisa, Dunje Robić i slični?
- Jesmo li na vlastitu tradiciju i kulturnu baštinu ponosni samo deklarativno, u promotivne i prigodničnarske svrhe?

O tim i drugim pitanjima, raspravljat će moderatorice Jadranka Pintarić i Jagna Pogačnik

i njihovi gosti:

Sibila Petlevski, Tomislav Brlek, Tonko Maroević, Ivica Matičević i Milivoj Tatarin

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –