Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Vijest • Piše: I.P. - MV • 09.11.2013.

Hrvatska se predstavlja na Sajmu-izložbi knjiga u Karlsruheu
Održava se
14.11.2013.

Hrvatska je zemlja gost Sajma-izložbe knjiga u Karlsruheu (31. Karlsruher Bücherschau), od 15. studenog do 8. prosinca, a predstavit će se izložbom 750 naslova najrecentnije produkcije na hrvatskom jeziku i s dvadeset prijevoda hrvatskih autora na njemački jezik.

Svečano otvaranje 31. Izložbe knjiga u Karlsruheu održat će se 14. listopada, u 19 sati, u prostorijama predsjedništva pokrajinske vlade u Karlsruheu (Rondellplatz, Karl-Friedrich-Str. 17, 76133 Karlsruhe) gdje će se odvijati cjelokupni program.

Na okruglom stolu o njemačko-hrvatskim kulturnim vezama i ulozi institucija u povezivanju Njemačke i Hrvatske tom prigodom će govoriti Berislav Šipuš, zamjenik ministrice kulture RH, Nicolette Kressl, predsjednica pokrajinske vlade, Frank Mentrup, gradonačelnik Karlsruhea, i Thomas Lindemann, predsjednik Udruge njemačkih izdavača – Ogranak Baden-Württemberg.

Sajam-izložba knjiga u Karlsruheu prije svega je posvećena promicanju književnosti i upoznavanju posjetitelja s najnovijom knjižnom produkcijom. Na ovogodišnjem festivalu predstavit će se tristo izdavača s oko 22.000 naslova uz bogat prateći program koji uključuje čitanja i gostovanja autora, filmske projekcije, predavanja itd.

Cilj ovakvog predstavljanja je pobuđivanje interesa za hrvatsku knjigu i nakladnike od kojih se od ulaska Hrvatske u Europsku uniju ove godine može naručivati domaće knjige bez carinskih i drugih prepreka. Po završetku Izložbe knjige u Karlsruheu, izložene knjige će biti donirane njemačkim institucijama koje proučavaju hrvatsku kulturu, jezik i književnost.

U Karlsruheu će također biti organiziran i popratni program čije je težište na književnim večerima koje će se održavati u Književnom kafeu na Rondellplatzu. Program predstavljanja:

- 24. studenoga u 20,15 sati – Renato Baretić, Alida Bremer, Zoran Ferić i njemački gost Michael Stülpnagel gostuju na "Jadranskoj večeri" u Književnom kafeu.

Uz njih, predstavit će se i autori hrvatskog porijekla koji žive u Njemačkoj:

- 26. studenoga u 20,15 sati gostuje Jagoda Marinić koja će predstaviti svoju knjigu "Gebrauchsanweisung für Kroatien".

- 27. studenoga u 20,15 sati gostuje Nataša Dragnić, a predstaviti će svoj roman "Immer wieder das Meer".

- 23. studenoga u 20,15 sati, glumac i autor Miroslav Nemec govori o svojoj autobiografiji "Miroslav Jugoslav".

Uz književne večeri 15. studenoga u 20,15 sati održat će se kulinarsko-glazbeno-književna "Večer Hrvatske" u Književnom kafeu, izložba fotografija o njemačko-hrvatskim vezama otvorit će se 17. studenoga u 17 sati na gornjem katu Rondellplatza, a Labinjanka Mirjana Diminić koja živi u Karlsruheu već niz godina, održat će prezentaciju o turističkom i kulturnom potencijalu Hrvatske, 3. prosinca u 18 sati u sali Meidinger.

Dio programa će biti posvećen djeci: 22. studenoga od 16 do 18 sati održat će se radionica o glagoljici, a 6. prosinca u 16 sati, projekcija crtanog filma "Priče iz davnine" prema predlošku Ivane Brlić Mažuranić u sali Medinger.


Program predstavljanja hrvatske književnosti u Karlsruheu održava se u okviru festivala Kroatien Kreativ 2013., a program su osmislili Alida Bremer, izbornica programa festivala Kroatien Kreativ 2013, i Vlado Bulić, predsjednik Matice Hrvatske u Karlsruheu.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –